Učitelji 11. listopada izlaze na ulice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjetski dan učitelja prosvjetni su sindikati obilježili proglasom građanima na Trgu bana Jelačića, gdje su pozvali na veliki prosvjed 11. listopada na Markovom trgu. Na prosvjedu u Zagrebu će sudjelovati i oko 140 nastavnika osnovnih i srednjih škola iz Istre.

"Ove godine obilježavamo Svjetski dan učitelja u mučnoj atmosferi, u svjetlu zastrašivanja, ucjena, odmazde prema nastavnicima i laži ministara", poručuju sindikati iz područja prosvjete.

Premijera Zorana Milanovića optužuju za laži i licemjerje jer je na Skupštini Ujedinjenih naroda govorio o važnosti obrazovanja, a hrvatskim učiteljima, profesorima i nastavnicima, prvima je u sklopu mjera štednje, udario po džepovima.

"Ne znamo niti jednu europsku zemlju u kojoj je u javnim službama vlada smanjila plaće samo učiteljima, nastavnicima, profesorima i stručnim suradnicima, toga dosad u Hrvatskoj nije bilo", kazao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. "Ne treba nam nikakva druga njihova čestitka za Svjetski dan učitelja, niti suze ministra Jovanovića i premijera Zorana Milanovića, jer je obrazovanje prvo samo kada treba rezati plaće", dodao je.

"Vlada uništava status učitelja i obrazovanje koje treba biti temelj razvoja gospodarstva, a ako se ugrožava temeljna djelatnost, ugrožava se opstanak i budućnost društva. Žele dobiti što gluplje građane i što mračnije doba kako bi se lakše moglo vladati i manipulirati! Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović trebao bi odstupiti sa svoje dužnosti ako nije sposoban više napraviti za učitelje", rekao je Zvonimir Laktašić, predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja.

Naglasili su kako trećina nastavnika želi izaći iz sustava, što je najbolji pokazatelj stanja u hrvatskom školstvu. "Uzeli su nam sve i jedino što nam ostaje je dostojanstvo", poručili su sindikalni predstavnici i pozvali na veliki prosvjed za šest dana pred Banskim dvorima.

"Ne zaboravite, svako pravo koje uzmu učitelju, uzimaju i radniku. Nije pravilno misliti da treba uzeti učitelju jer je uzeto i radniku. Treba vratiti radniku uzeto, a učitelju dati pravednu plaću s obzirom na njegovu stručnu spremu", poručila je Vertikala sindikata obrazovanja građanima.

"Prosvjedi su nepotrebni, sindikati mogu raditi što žele i buniti se koliko god hoće", poručio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović predstavnicima sindikata. Podsjetio je na obećanje premijera Zorana Milanovića da će učiteljima prvima rasti plaća kada u proračunu bude više novca.

"Potpisivanjem izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora nikome u prosvjeti ne bi pale plaće. Dapače, one bi rasle. Zbog čega se onda prosvjeduje ako mi nudimo rješenje. Dakle, mi pozivamo na razgovor i na dijalog. U Hrvatskoj je potrebno raditi i jedino će nas rad izvući iz ovoga gdje smo se našli danas, za što nije kriva aktualna hrvatska Vlada nego oni koji su proteklih deset godina opelješili i spalili hrvatsku državu, pa neka prosvjeduju protiv njih", poručio je Jovanović. (Media Servis/M. L./Index.hr)


Podijeli: Facebook Twiter