Učiniti Vojta-terapiju dostupnom svima kojima je potrebna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U treću godinu svoga postojanja pazinska Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju ušla je bilježeći dva velika uspjeha: useljavanje u vlastiti prostor, i početak rada prve u Istri ordinacije za Vojta terapiju. Nakon višegodišnjeg snalaženja po malim i neuvjetnim prostorima, udruga je u kolovozu ove godine dobila idealan prostor za rad u upravnom dijelu zgrade pazinske gradsko-školske sportske dvorane s dvije prostorije ukupne površine od 46 četvornih metara.

U jednoj od te dvije prostorije uređena je ordinacija za obavljanje Vojta terapije, jedinstvene metode neurorazvojne fizioterapije kojom se kod neurorizične djece stabilizira centralni nervni sustav, dok je u drugoj prostoriji ured udruge, prostor za sastanke i predavanja, kao i čekaonica odnosno igraonica za djecu i roditelje koja čekaju svoj red za terapiju u ordinaciji. U Istri dosad ova vrsta terapije nije bila dostupna, a roditelji su s djecom kojoj je ona bila potrebna odlazili na tretmane u Zagreb ili Slavonski Brod, čak i u inozemstvo.

Udruga zaposlila fizioterapeutkinju

Udruga je zaposlila fizioterapeutkinju specijaliziranu za Vojta terapiju, a na tretmane u Pazinu trenutačno dolazi dvadesetak djece iz cijele Istre, pa čak i iz Primorsko-goranske županije i iz Zadra. Zainteresiranim ima i više, ali kako se ova terapija naplaćuje kako bi se podmirila plaća terapeuta i drugi troškovi, ne mogu si ju priuštiti svi roditelji čijoj je djeci ona potrebna, kaže nam predsjednica udruge Hoću-mogu, Klarita Radoš Matijašić. No već neko vrijeme razgovara se s Istarskom županijom i sa županijskim zdravstvenim sustavom o mogućnosti da ova terapija uđe u istarske zdravstvene institucije i biva pokrivena zdravstvenim osiguranjem, kako bi postala dostupna svima kojima je potrebna.

Udrugu Hoću-mogu su u siječnju 2015. godine osnovale tri hrabre majke, uz Klaritu Radoš Matijašić koja je danas predsjednica udruge, to su bile još potpredsjednica udruge Manuela Božac i tajnica udruge Maja Zović Koraca. U suradnji s drugim roditeljima djece s teškoćama u razvoju iz cijele Istre kroz ove je tri godine održan i proveden niz projekata, radionica i predavanja prema potrebama djece čiji su roditelji postajali članovi udruge. Među njima najviše je roditelja djece s Down sindromom, zatim s blagim do srednjim intelektualnim teškoćama, cerebralnom paralizom, te manjim privremenim odnosno za dob djeteta karakterističnim teškoćama. Jedna od najzahtjevnijih aktivnosti udruge je projekt "Samostalnost je naša budućnost" kojim se djecu s teškoćama stariju od 12 godina odnosno adolescente educira za samostalan život. Taj se projekt provodi u Puli, a radi njegovog provođenja udruga je zaposlila psihologa i edukacijskog rehabilitatora. Kroz nekoliko radionica i predavanja udruga je roditeljima, ali i vrtićkim odgajateljima i školskim nastavnicima predstavljala posebna didaktička i softverska pomagala koja olakšavaju učenje djeci s poteškoćama u razvoju, a zaposlena su i tri pomoćnika u nastavi, za dvoje djece u Labinu i jedno u Pazinu.

Skrb za djecu s poteškoćama u razvoju

Udruga Hoću-mogu trenutačno ima 85 članova, roditelja i djece, a kroz njezin je rad u minule tri godine vidljivo povećana kvaliteta, ali i širina skrbi za djecu s poteškoćama u razvoju. Potpredsjednica udruge Maja Zović Koraca prije nekoliko se godina čak morala preseliti u drugi grad izvan Istre kako bi njenom djetetu svakodnevno mogla biti dostupna Vojta terapija, a otkako se ova vrst zdravstvene usluge pruža u Pazinu, ona se vratila u zavičaj. Predsjednica Klarita Radoš Matijašić početak rada ordinacije za Vojta terapiju u Pazinu smatra dosad najkonkretnijim postignućem udruge Hoću-mogu, no ne samo tim uspjehom već i drugim svojim aktivnostima ova se udruga u svom kratkom postojanju uspješno fokusirala na ono što je od početka postavila kao svoj cilj: skrbiti o interesu djeteta, jer ako je njemu bolje, bit će bolje i cijeloj obitelji, pa tako i cijeloj zajednici; te svojim aktivnostima omogućiti djeci s poteškoćama u razvoju i njihovim roditeljima ono što im sustavno nije dostupno. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter