Ucinite radno mjesto ugodnim

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najveci dio dana vecina ljudi provodi na radnom mjestu te je stoga izrazito važno da se za radnog vremena osjecamo ugodno i zadovoljno.

Ambijent, kao i drugi faktori, utjecat ce na naše raspoloženje, a time i na ucinkovitost. Mnogim detaljima možemo povecati kvalitetu okruženja u kome radimo.



Jedan od bitnih elemenata je pravilan položaj radnog stola u odnosu na izvor dnevne rasvjete. Osvijetljenost sprijeda ili lijeve strane za dešnjake, odnosno desne za ljevake, omogucit ce pravilnu i ravnomjernu osvijetljenost radne površine i smanjiti naprezanje ociju. Dobra zaštita od sunca je takoder obavezan element, a ovisit ce i o strani svijeta prema kojoj ste orijentirani.

Medusobni odnos radnih stolova u prostoru treba biti takav da ne remeti komunikaciju niti da zaposlenici ometaju jedni druge prilikom obavljanja svojih svakodnevnih dužnosti. Velicina radne plohe bitna je za pravilnu organizaciju kao i tok radnih aktivnosti. Kvalitetan položaj stola u prostoru ce osigurati i vizualna komunikacija s ulaznim vratima.



Ugodan ambijent ostvarit ce se pravilnom primjenom boja u interijeru. Iako je u trendu minimalizam, koji za sobom povlaci upotrebu hladnih i neutralnih boja, u uredu cete se osjecati puno ugodnije s naglascima žute, narancaste, crvene ili neke druge boje koja potice aktivnost. Jednolicne i nježne nijanse nas umiruju te stvaraju suprotan efekt od onog ocekivanog na radnom mjestu.

Kvalitetna i udobna radna stolica s mogucnošcu reguliranja visine sjedenja te nagiba naslona za leda je obavezna. Dodatne mogucnosti podešavanja su takoder poželjne.



Sitni detalji, poput fotografija clanova obitelji i razlicitih dragih predmeta, smještenih u radnom okruženju, ucinit ce radno mjesto ugodnijim, a nas opuštenijim. Biljke u prostoru su neizostavni element, koji oplemenjuje i osvježava prostor. Podna površina svakako treba biti izradena od toplih materijala, a obloge keramikom ili kamenom se ne preporucuju.

Za održavanje koncentracije neophodno je osigurati dobro provjetravanje tj. protok svježeg zraka kao i klimatizacijski uredaj koji regulira temperaturu i vlažnost u prostoriji.



I na kraju, preostaje vam da provjerite koliko je doista kvalitetan položaj i organizacija vašeg radnog mjesta te da se s eventualnim primjedbama uputite nadredenima, kojima je svakako u interesu da se vi osjecate što bolje i date svoj maksimum! (Monika Galovic Dumendžic, arhitekt)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter