Učimo zajedno: Srednjoškolci iz EU-a u Pazinu

Josip Šiklić i Amneris Ružić (Snimio Mirjan RIMANIĆ)
Josip Šiklić i Amneris Ružić (Snimio Mirjan RIMANIĆ)

U Pazinu će kao gosti Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, u sklopu programa cjeloživotnog učenja Comenius pod nazivom Učimo zajedno, od sutra do nedjelje boraviti učenici iz Italije, Bugarske, Finske, Francuske i Portugala, izvijestio je na konferenciji za novinare Josip Šiklić, ravnatelj ove škole. Radi se o projektu koji traje dvije godine, a s 22,5 tisuće eura financira ga Agencija za mobilnost i programe EU. Cilj projekta je razvoj interkulturalne komunikacije među učenicima i profesorima partnerskih škola uz prikupljanje novca za jednu školu u Africi.

- Ovo u Pazinu bit će, nakon Francuske, drugi projektni sastanak škola partnera na kojem će sudjelovati 38 učenika i 15 profesora škola iz spomenutih zemlja. Tijekom njihova boravka u Pazinu snimit će se videospot, evaluirati prvi rezultati i donijeti odluke o predstojećim aktivnostima, dodala je Amneris Ružić, voditeljica programa Comenius u pazinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile. Učenici iz partnerskih škola bit će smješteni u obiteljima, a na taj će način, kao i kroz izlete u Motovun, Poreč i Pulu moći bolje doživjeti Istru i njenu kulturu.

Nakon projektnog sastanka, 9. svibnja, u Spomen domu će se održati dobrotvorna priredba u povodu Dana škole Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile. Priredba je otvorena za javnost, a na njoj će se skupljati novčani prilozi za afričku školu kojoj će se pomoći u poboljšanju standarda.

Sudjelovanje u Comenius programu utječe na poboljšanje kvalitete školskog obrazovanja, potiče mobilnost i učenje jezika, kao i veću uključenost u europsko društvo, pojasnila je Ružić. Zahvaljujući ovom projektu Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile postala je prva škola u Hrvatskoj koja je svojim učenicima omogućila pohađanje nastave u drugim evropskim zemljama. Zahvaljujući Agenciji za mobilnost i programe EU-a, pazinski učenici Toni Kukurin i Jelena Žipovski prvo će polugodište iduće školske godine, u trajanju od tri mjeseca, provesti u Srednjoj školi Ruoveden Yhteiskoulu u Rouvesi u Finskoj, a Danijel Brčić i Grazia Cossetto u Srednjoj školi Reanto Cartiesio u Olevano Romano u Italiji. Učenici će biti smješteni u obiteljima učenika iz Finske i Italije, a kad prva tri mjeseca u drugom polugodištu učenici iz tih zemalja dođu u Pazin odsjest će kod obitelji svojih prijatelja. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter