Učilište će moći računati na potporu Grada

Filip Črnja, Istra (drugi odozdo)
Filip Črnja, Istra (drugi odozdo)

Pučko otvoreno učilište Vodnjan prošlu je godinu završilo s ostvarenim prihodima od 388 tisuća kuna i s rashodima od 354 tisuća kuna. Dakle, u ovu su godinu iz 2016. za ostvarenje svojih programa, poput programa obrazovanja i osposobljavanja te kulturnih manifestacija, "prebacili" oko 34 tisuće kuna.

Takav su izvještaj nedavno na svojoj posljednjoj radnoj sjednici razmatrali i jednoglasno prihvatili vijećnici Gradskog vijeća Vodnjana, mada smo odavno završili s prošlom godinom i mada su izvješća POU-a sastavljena još u veljači. Višak u financijama Učilišta postoji, ali je Evelina Biasiol-Brkljačić (HSU) na toj sjednici primijetila da od ukupnih prihoda čak 304,8 tisuća kuna stiže iz gradskog proračuna.

Učilište ne može biti samostalno

- Kada će Učilište biti samostalno po pitanju funkcioniranja, pitala je Biasiol-Brkljačić.

- Nikada! Moramo biti svjesni toga kao i da ni ostala učilišta u okolici ne mogu funkcionirati bez pomoći jedinica lokalnih uprava u kojima djeluju, poručio je gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović. Riječ je o mladoj ustanovi, osnovanoj koncem 2013. koja je s radom zapravo počela u drugoj polovici 2014. godine. Prošle su joj godine prihodi od usluga, kao što su razne radionice i tečajevi stranih jezika i pravilne uporabe pesticida, ili pak osposobljavanje za njegovatelje i poljoprivrednike, iznosili oko 58 tisuća kuna. Najveći rashod, oko 150 tisuća kuna, odnosio se na plaće zaposlenika POU-a. Po nekoliko desetaka tisuća kuna utrošeno je pak na ugovore o djelu, prijevode, grafičke usluge, uvezivanja materijala i slično.

Tečaj za maslinare, vinare i voćare

- Učilište raste iz godine u godinu, a plan rada je sve veći, poručio je ravnatelj Učilišta Sandro Manzin. U prilog tome govori i velika monografija "Vodnjan - grad priča" svečano predstavljena u kolovozu za Dan grada Vodnjana i puštena u prodaju. To kapitalno djelo Vodnjanštine na oko 600 stranica, stvaralo je tijekom dvije godine 25 stručnih autora, brojni urednici i suradnici, u režiji gradske uprave i POU-a.

Kao i lani, i ove godine POU organizira te sudjeluje u brojnim kulturnim zbivanjima, provodi radionice za sve uzraste, razne tečajeve i slično. Upravo je otvoren i njegov novi program osposobljavanja za maslinara, vinogradara i vinara te voćara, u trajanju od 120, odnosno 160 sati nastave i prakse. Prijave se primaju do 20. listopada u sjedištu Učilišta u palači Portarol, a nastava, najvjerojatnije, kreće u studenom. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter