UCI potvrdio: Armstrong ostao bez svih naslova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američkom biciklistu Lanceu Armstrongu oduzeto je svih sedam naslova pobjednika Tour de Francea osvojenih od 1999. do 2005. godine te je doživotno suspendiran nakon što je Međunarodni biciklistički savez (UCI) danas ratificirao sankcije Američke antidopinške agencije (USADA).

"Za Lancea Armstronga nema mjesta u biciklizmu", izjavio je na konferenciji za novinare UCI-ja predsjednik Pat McQuaid.

USADA je 10. listopada objavila izvješće u kojem navodi da sada umirovljeni američki biciklist sudjelovao u najsofisticiranijem, profesionalnom i uspješnom programu dopingiranja ikada viđenog u svijetu sporta. Armstrong (41) je odlučio ne osporavati USADA-ine optužbe te je Agecnija nakon toga odlučila donijeti sankcije koje su samo ovisile o potvrdi UCI-ja, istaknuvši da u životu svakog čovjeka dođe trenutak kada treba reći 'dosta je'.

Bivši Armstrongove momčadske kolege svjedočili su protiv njega i dobili smanjene kazne od USADA-e. Armstrong i dalje uporno opovrgava optužbe i ističe kako ni jednom do sada nije bio pozitivan na doping testu.

UCI će u petak odlučivati hoće li, nakon ove odluke, naslovi pobjednika Tour de Francea od 1999. do 2005. biti ponovno dodijeljivani.

"Imat ćemo poseban sastanak u petak. Vodstvo UCI-ja će odlučiti o tome", izjavio je McQuaid na konferenciji za novinare.

Vodstvo Tour de Francea je već izrazilo želju da ostavi praznima pobjednička mjesta koj su oduzeta američkom biciklistu. Na tom će sastanku UCI odlučiti hoće li Armstronngu biti oduzeta i brončana medalja osvojena na olimpisjkim igrama u Sydneyu 2000. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter