Ucenjem o antifašizmu ojacati toleranciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Domu antifašista je u petak održan okrugli stol o antifašizmu u odgojno-obrazovnim sadržajima za ucenike osnovnih i srednjih škola, a predstavljen je i prijedlog programa izborne nastavne jedinice za osmi razred "Antifašizam u Istri (1918.-1945.)" autora profesora Igora Jovanovica.

Prijedlog predstavljenog programa je rezultat suradnje Udruge antifašistickih boraca i antifašista Grada Pule i Istarskog povijesnog društva, a nadaju se da ce ubrzo biti implementiran.

O potrebi uvodenja poucavanja o povijesti antifašizma u Istri (kao dijela projekta uvodenja zavicajne nastave u nastavne planove i programe za ucenike osnovnih škola ciji je osnivac Grad Pula i opcina, gdje djeluje UABA) te o svojevrsnim istinama i zabludama o antifašizmu, osim predstavnika UABA-e, govorili su istaknuti povjesnicari s pulskog sveucilišta Darko Dukovski, Maurizio Levak te Igor Duda.

Okruglim stolom i predstavljanjem programa željela se, naime, potaknuti rasprava o odnosu prema antifašistickim tradicijama u Istri te o preventivnom djelovanju prema suvremenim neofašistickim pokretima koji medu mladima promicu rasizam, nasilje i nesnošljivost.

Takoder, istaknuto je da ce se uvodenjem izborne nastavne jedinice o povijesti antifašizma u Istri ukazati na znacaj njegovanja antifašistickih vrijednosti i stecevina Pule i Istre te pridonijeti proširenju sadržaja koji medu mladim naraštajima šire ideje tolerancije i nenasilja, pomažuci im da prepoznaju negativne pojave.


Podijeli: Facebook Twiter