Učenje u odrasloj dobi prakticira tek 2,5 posto građana Hrvatske

 U Diopteru upravo traju  upisi u srednjoškolske programe  (D. MEMEDOVIĆ)
U Diopteru upravo traju upisi u srednjoškolske programe (D. MEMEDOVIĆ)

Koliko je važno učiti i stalno ulagati u nova znanja i vještine jučer su Puljanima i gostima u gradu sa svojih štandova na središnjoj tržnici, subotom posebno živoj, tumačili predstavnici Otvorenog učilišta Diopter s partnerima, udrugom za poticanje kreativnosti i multikulturalnosti Birikina, udrugom ZUM, plesnim 
studijem Saltatrix te Zakladom za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva.
 
Povod je Tjedan cjeloživotnog učenja, nacionalna kampanja koja se ove desete, jubilarne godine provodi pod motom "Provježbaj mozak!", a cilj je 
jasan - poticanje hrvatskih građana da se uključe u neke od formalnih ili neformalnih oblika obrazovanja i osposobljavanja. Jer statistika Eurostata je poražavajuća: cjeloživotno učenje praktično provodi samo 2,5 posto hrvatskih građana, a EU-prosjek je devet posto, s tim da se cilja do 2020. godine dostići i 15 posto.
 
- U Diopteru upravo traju upisi u srednjoškolske programe prekvalifikacije i dokvalifikacije, a osim klasičnih zanimanja kao što su ekonomist, komercijalist, prodavač, ugostiteljska zanimanja, pravi je hit novi program za poljoprivrednog tehničara. Što se tiče tečajeva osposobljavanja, u tijeku je edukacija prvih ekoloških proizvođača povrća, voća i ljekovitog bilja u Hrvatskoj, u sklopu projekta "Eko je fora" koji provodimo uz potporu Europskog socijalnog fonda. Provodimo i program osposobljavanja za odvajanje i recikliranje otpada. 
Nositelj projekta je Pučko otvoreno učilište "Ante Babić" iz Umaga, mi smo partneri i bit će to prvih 15 osposobljenih osoba za taj posao. Takvog verificiranog programa u Hrvatskoj dosad nije bilo, kaže Maja Milevoj, ravnateljica Diotera, ustanove za obrazovanje odraslih. (D. PALIBRK)
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter