Učenike će u školu voziti autobusi Pulaprometa

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Na prvoj radnoj sjednici Općinskog vijeća Fažana, odnosno drugoj ako računamo i konstituirajuću, izabrani su članovi radnih tijela i komisija Općinskog vijeća, prihvaćen je prijedlog za imenovanje sudaca porotnika Županijskog suda u Puli, a pred vijećnicima su svečano prisegnuli načelnik Radomir Korać i donačelnica Ada Damjanac. Kao što se moglo očekivati, ako zbog ničeg drugog onda zbog činjenice da su o tome vijećnici s liste SDP-HSU dan ranije govorili i na konferenciji za novinare, najviše je polemike izazvao izbor radnih tijela Vijeća. Opozicija smatra da je prijedlog trebao bolje oslikavati rezultate i postotke glasova dobivenih na izborima, da su oni u raspodjeli tih odbora ostali kratkih rukava, dok je većina zauzela stajalište da to i nije nužno.

Djeca ne mogu biti taoci roditelja

Od aktualnog sata, odnosno vijećničkih pitanja izdvojili smo dva koja se tiču općinskih stipendija i prijevoza učenika. Predsjednik vijeća Aleksej Mišan (IDS) pitao je načelnika Koraća zbog čega studenti čiji roditelji imaju dugovanja prema Općini ne mogu konkurirati na natječaju za općinske stipendije.

- Smatram da djeca ne mogu biti taoci postupaka svojih roditelja, pogotovo jer se u konkretnom slučaju radi o punoljetnim osobama kojima želimo naplatiti grijehe drugih, odnosno njihovih roditelja. Držim kako je takva odluka diskriminirajuća, kazao je Mišan.

S takvim se mišljenjem složio i načelnik Korać rekavši da odluku treba preispitati i promijeniti. U raspravu se uključila i njegova zamjenica Damjanac tvrdnjom da, iako takvo što piše u odluci o stipendijama, nitko zbog tog razloga nije ostao bez nje. U zraku je ostao visjeti odgovor na nepostavljeno pitanje: koliko ima studenata koji zbog tog formalnog, ali obaveznog uvjeta nisu ni pokušali konkurirali za stipendije?

Marinko Gazić (HDZ) je pitao načelnika je li istina da je Istarska županija poništila natječaj za prijevoz fažanskih učenika, na što mu je Korać odgovorio da je natječaj poništen jer je bio neprihvatljiv. U kontaktima s predstavnicima županije je dobio informaciju da je pristigla ponuda prijevozničkog poduzeća Brioni bila 50 posto skuplja od procijenjene.

Projekt gotov i spreman za natječaj

- Učenike će prvih mjesec dana u školu voziti autobusi Pulaprometa, a u tom razdoblju ćemo zajedno sa Županijom pronaći zadovoljavajuće rješenje, kazao je Korać.

Vijećnica Nicoletta Balija je pitala što je sa strategijom razvoja turizma i je li Općina konkurirala za dobivanje sredstava za uređenje biciklističkih staza na području Fažane na natječaju koji je otvoren do 15. rujna. Načelnik Korać je odgovorio da apliciranje za ta sredstva otežava imovinsko-pravna situacija na potezu potencijalnih staza, ali da je projekt gotov i spreman za natječaj.

Što se tiče prijedloga za imenovanje suca porotnika, na popisu su se našla četiri imena: Marija Duda Bissinger, Giancarlo Moscarda, Manojlo Trivić i Nikola Vučić, a taj je prijedlog prihvaćen jednoglasno. (L. SLIJEPČEVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter