Ucenicu u kolicima nose, a lift drže u kutiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kad srednjoškolka Kristina iz Ekonomske škole dode do stepenica, nepremostive barijere za ovu mladu djevojku, iz kolica je podižu drugi ucenici, a u pravilu pomaže i domar. U vec uhodanoj rutini podižu djevojku zajedno s kolicima i tako svaki puta kad ucenica odlazi na sat informatike ili ima nastavu u nekom od školskih kabineta na gornjem katu.

I bila bi to uobicajena gorka stvarnost hrvatskog školskog sustava u kojoj vecina odgojno-obrazovnih ustanova još uvijek nije prilagodena ucenicima s motorickim oštecenjima da Istarska županija nije prije više od tri godine kupila dizalo za invalide koje se, k tome, vec nalazi u samoj školi!?

No, lift je još uvijek u dijelovima, neraspakiran u kutijama koje su gurnute, da apsurd bude veci, upravo pod stepeništem preko kojeg svakog dana ucenicu nose do ucionica na kat. Trenutno je u ovoj pulskoj srednjoj školi, kojoj gravitira najveci broj ucenika s tjelesnim poteškocama, jedna djevojka u kolicima te još jedna ucenica koja se teško krece pomocu hodalice. I ona jedva ceka da se lift stavi u funkciju.



- Kad je Kristina došla na upis u srednju školu, lift se vec nalazio ispod stepenica. Mnoge škole nemaju dizalo ni mogucnosti da se ono postavi, ali Ekonomska škola ima sve uvjete i dizalo je vec tu, tako da je nevjerojatno da se toliko dugo ceka na njegovu ugradnju. Bila bih mirnija da se lift ugradi jer pri nošenju može doci do nezgode.

Kad je bila u osnovnoj školi, Kristina je iskliznula i pala. Nije u pitanju samo moje dijete, lani je školu završila još jedna ucenica u kolicima. Uostalom, i drugim ucenicima bit ce lakše, a dizalo može poslužiti svima jer dogodilo se da je nastavnica slomila nogu i s gipsom se morala penjati po stepenicama, kazala je majka ucenice Nevenka Šalov. Nada se da ce Županija kao osnivac škole uspjeti ugraditi dizalo prije nego što njena kci maturira.

Istarska županija je proracunskim novcima i sredstvima Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta još 2008. godine kupila od tvrtke Istra lift dizalo za oko 180 tisuca kuna. Medutim, sve je stalo nakon što je lift isporucen školi jer sve do danas nisu napravljeni pripremni gradevinski radovi i okno lifta da bi djelatnici Istra lifta mogli montirati dizalo.

Nakon što je Istarska županija raspisala natjecaj za radove koji su procijenjeni na 102 tisuce kuna, izabrana je tvrtka Super Hrvatska s ponudom od 99.000 kuna. No, jedan od ponudaca, tvrtka Navi Coop žalila se jer je dala nižu ponudu koju je Županija odbila s obrazloženjem da je cijena neuobicajeno niska.

Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave poništila je odluku Županije i postupak je vracen na pocetak. Ništa sporno da rješenje Državna komisija nije donijela još u lipnju 2009., a Županija je tek nedavno donijela odluku da citav natjecaj javne nabave poništi da bi se, najzad, pokrenuo novi.

- Ako ovoga puta javna nabava bude tekla bez problema moguce je da dizalo ugradimo vec za vrijeme zimskih praznika. Ukoliko bude potrebno, radove možemo izvoditi i tijekom nastave. Zaista se nadamo se da ce dizalo biti postavljeno najkasnije do kraja školske godine, kazao je ravnatelj Petko Radulovic koji je na ovoj funkciji od pocetka godine.

Zamijenio je Patriciu Smoljan, sadašnju procelnicu nadležnog županijskog odjela koja je, u svom pisanom odgovoru, potvrdila da ce dizalo biti ugradeno nakon ponovljenog postupka javne nabave uredenja okna za dizalo. (Maša JERIN)

CIJELI TEKST PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter