Učenički prijedlozi o poboljšanju života u školi


Na Politehnici, visokoj tehničko-poslovnoj školi u Puli, učenici pet istarskih srednjih škola predstavili su prijedloge o poboljšanju života u školi i to pred donositeljima odluka. Bili su tu njihovi ravnatelji te županijska pročelnica za obrazovanje Patricia Smoljan i na upite voditeljice projekta Ane Šimić iz županijskog Odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove, svi su se složili da su ideje dobre, a neke i lako ostvarive. Istarski srednjoškolci, naime, većinom traže uređenje školskih sportskih igrališta, dvorišta i dnevnih boravaka u školi.

Najbolje razrađen bio je prijedlog labinskih srednjoškolaca iz SŠ Mate Blažine da se učenički stolovi postave ukrug. Takav razmještaj, naglasili su autori prijedloga Adem Mahmić, Karla Zupičić i Mattea Mačkić, pridonosi boljoj komunikaciji, ravnopravnosti svih u učionici, preglednosti rada i većoj angažiranosti učenika na satu.

Učenice Ekonomske škole u Puli Dolores Sorgarello, Dea Brajković, Nikolina Šekuljica i Iskra Spasojević založile su se za uređenje dnevnog boravka u atriju škole te sportskog igrališta na livadi iza škole.

Pulski gimnazijalci Rajna Vukmirović i Matija Marin Savin Belas predlažu, a njihova ravnateljica Branka Antunović-Piton se slaže, da se 30. svibnja proglasi Danom učenika kad bi se raspravljalo o stanju u školi, organizirale razmjene s drugim školama, a glavnu riječ imali bi učenici. Svoje učenike Diega Žužića, Antoniju Duniš, Giuliju Dussich i Katju Klobučar podržala je i Irena Penko, ravnateljica TSŠ "Leonardo da Vinci" iz Buja, a riječ je o prijedlogu kako bi maturanti sami organizirali svoj završni ples. Drugi projekt - kratki film bujskih srednjoškolaca upozorio je na vršnjačko nasilje u školama. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU 3. LIPNJA


Podijeli: Facebook Twiter