Učeničke karte poskupljuju 13 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odluku istarskog župana Valtera Flega o tome da Istarska županija u ovoj školskoj godini ne sufinancira trošak prijevoza  srednjoškolaca u istarskom SDP-u smatraju kažnjavanjem učenika i njihovih roditelja. Sanja Radolović, županijska vijećnica i predsjednica Kluba vijećnika SDP-a, HSU-a i SDSS-a, kaže da je riječ o socijalno neosjetljivoj odluci.

- Država participira u trošku prijevoza sa 75 posto, međutim, Županija ne želi sudjelovati ni sa simboličnih 25 posto, odnosno 1,3 milijuna kuna, koliko je posljednji put, 2014. godine, isplatila za đački prijevoz. Tako će karte za oko 2.500 srednjoškolaca biti 13 posto skuplje. S druge strane, iz proračuna teškog 1,25 milijardi kuna sedam milijuna usmjerava se u intelektualne usluge, 1,3 milijuna u reprezentaciju, 2,5 milijuna u službena putovanja, dok tri milijuna koštaju razne promidžbene aktivnosti, kazala je Radolović te dodala da neki gradovi i općine sufinanciranju spomenutih 25 posto prijevoza.

- Pitanje je zbog čega se ne vodi računa o policentričnom razvoju Istre i Istri jednakih šansi za sve, dok su istovremeno županijskoj vlasti "puna usta" decentralizacije. Zbog čega djeca u općinama i gradovima bez srednje škole, kojima se ne financira prijevoz, nemaju jednake uvjete za razvoj i život? Smatramo da djeca u Lanišću trebaju imati jednake šanse kao djeca u Rovinju, istaknula je Radolović.

Županijski vijećnik SDP-a Goran Subotić smatra da u Istri nedostaje sustavna strategija koja će iznjedriti zdrave i radno sposobne ljude.

- Činjenica je da u Županiji postoje preventivni programi koji su bazirani na sportu i tjelovježbi, ali to su isključivo programi koji se provode jedan, dva ili tri dana, što nije dovoljno, kaže Subotić. Zalaže se za uvođenje dodatnog sata organiziranog vježbanja u vrtiće, osnovne i srednje škole, a taj bi se program financirao zajedničkim sredstvima županije, gradova, općina i europskih fondova.

Županijski vijećnik SDP-a Marino Baldini kazao je da stranka vodi računa o obrazovanju, pa je tako u lokalnim sredinama, gdje je SDP na vlasti, sufinanciran ne samo prijevoz, nego i produženi boravak, a osigurani su i besplatni udžbenici. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter