Ucenicima tjedno najviše 4 testa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U jednom danu ucenik smije pisati najviše dva testa iz dva nastavna predmeta, a iz još jednog predmeta nastavnik ga može usmeno ispitati. Tjedno su dopuštena najviše cetiri testa, a ako više od 50 posto ucenika na testu dobije negativnu ocjenu, ispit se ne ponavlja automatski kao dosad, vec je prije ponavljanja testa nastavnik dužan organizirati dopunsku nastavu.

Sankcije za prepisivace prepuštene su odluci škole, no one koji budu prepisivali na testu nece se, kako se najavljivalo, kažnjavati cak i izbacivanjem iz škole. Ovo su neke od glavnih tocaka novog pravilnika o ocjenjivanju, koji bi ministar obrazovanja Radovan Fuchs trebao potpisati u narednih nekoliko dana.

U Ministarstvu obrazovanja ocekuju da ce novi akt uvesti reda u ocjenjivanje, te stati na kraj inflaciji odlikaša kojoj je, smatraju mnogi, kumovao postojeci pravilnik o ocjenjivanju, donesen još 1995. godine za mandata ministrice Ljilje Vokic.

Prema novom pravilniku, svaka ce škola na pocetku školske godine morati donijeti okvirni kalendar pisanih provjera. Kalendar ce se objavljivati na oglasnoj ploci škole do kraja treceg tjedna nastave, pa ce ucenici vec na pocetku godine znati okvirni raspored ispita.

Nastavnici ce se morati pozabaviti kriterijima ocjenjivanja i ujednaciti ih sve do nacionalnog nivoa, kako bi ucenici jasno znali što se od njih ocekuje iz pojedinog predmeta.

Razrednici više nece morati pismeno obavještavati roditelje koji ne dolaze na informacije ili roditeljske sastanke o lošem uspjehu njihove djece, vec se od škole ocekuje da, u skladu sa zakonom, u takvom slucaju alarmira nadležni gradski ured, odnosno socijalnu službu zbog zanemarivanja djeteta.


Podijeli: Facebook Twiter