Ucenicima pozlilo zbog lakiranja parketa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ne mogu vjerovati da se djecu, mahom ucenike do cetvrtog razreda, izlaže isparavanjima tek lakiranog parketa. Ne znam koliko je i je li to opasno, no cinjenica je da je nekoliko mališana imalo probleme. Vrtjelo im se u glavi, osjecali su mucninu, bilo im je toliko loše da su neki roditelji pozvani u školu ne bi li odveli svoju djecu s nastave", ispricala nam je uzrujana majka jednog ucenika OŠ Veruda, koja nas je u redakciju nazvala u srijedu predvecer.

"Vidjela sam", nastavila je ogorceno, "troje mališana po koje su došli roditelji, ali to ne znaci da ih nije bilo i više". Prostor iz kojeg su isparavali ti neugodni mirisi, prica nam, nema fizicke prepreke prema razredima pa su djeca bila podložna cak i laganom gušenju.

"Kad su neki od roditelja priupitali ravnateljicu zašto to rade, ona je lakonski odgovorila da se rokovi nastave moraju poštivati. A ja postavljam pitanje ravnateljici: nije li zdravlje naše djece ipak važnije od njihovih rokova", kaže majka ucenika te škole, koja je željela ostati anonimna da dijete eventualno ne bi imalo problema.



Posebno ju je pogodilo što roditelji nisu bili obaviješteni o radovima, tako da nisu ni imali izbor - pustiti tog dana dijete u školu ili ne. Prepricala nam je i dogadaj s roditeljima i jednim mališanom koji je tek prebolio upalu pluca i poceo pohadati nastavu. Dijete je zbog isparavanja laka dobilo jacu vrtoglavicu pa su roditelji pozvani u školu i pritom su prolazili osobnu dramu jer su to povezali s nedavnom bolešcu svog djeteta. Tek su u školi vrtoglavicu povezali s radovima u obližnjim prostorijama.

Ravnateljica Dragomila Batelic potvrdila je da su se neki ucenici žalili na miris lakiranih parketa, ali veli da nikome nije pozlilo te da su svi ucenici na nastavi. Kaže da su u srijedu roditelji dolazili u školu jer su bili dani otvorenih vrata, a kada su osjetili miris laka bili su revoltirani.

"Problem je u jednoj prostoriji koja se ne može zatvoriti, a nalazi se na spoju krila izmedu stare i nove zgrade pa je miris došao do djece. Normalno je da kad se lakiraju parketi to isparava i teško je izdržati. Medutim, radove ne možemo prekidati, a nastava mora teci. Ukoliko bude i dalje smrdjelo, uciteljice ce s djecom u šetnju", rekla je Batelic.Sporna se prostorija nalazi svega nekoliko metara od ucionica. Batelic kaže da je s radnicima dogovorila da drugu ruku laka daju u subotu, kad ce škola biti prazna. (T. ŠTAMBUK, M. JERIN, snimio D. MEMEDOVIC)

Pocekaj: Lakovi isparavaju, to sigurno štetno djeluje
Mr. dr. Andela Pocekaj, specijalistica školske medicine, kaže da je opcepoznato da su ti lakovi acetileni i da kao takvi isparavaju, što sigurno štetno djeluje na respiratorni sustav svakog covjeka, a pogotovo djece.

- Poput svake boje, tako i kad se lakira treba dobro provjetriti prostorije. Stoga bi u školi svakako trebalo provjeriti što se dogodilo. Ako se radi o maloj djeci, koja trce i skacu, što ubrzava cirkulaciju, pa ako su uz to još i malo prehladena, a vrijeme je upravo viroza i drugih respiratornih bolesti, naravno da im je to moglo štetiti. Roditeljima savjetujem da djeca budu što više na svježem zraku, da piju dosta tekucine, mlijeka i to ce proci, dok bi školu trebalo dobro provjetriti, kaže dr. Pocekaj. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter