Učenicima iz Vodnjana sufinanciran prijevoz busom

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Učenici iz Vodnjana i Galižane koji srednju školu pohađaju u Puli i koji sve do sada nisu imali pravo na subvencionirani prijevoz autobusom, već isključivo vlakom, sada će moći izabrati subvencionirani autobusni prijevoz, ako im to više odgovara. No, da bi ostvarili pravo na 75 posto jeftiniju mjesečnu kartu Pulaprometa, moraju prvo uputiti zahtjev županijskom odjelu za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, koji će njihov predmet riješiti u skladu s novim tumačenjem odluke o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza srednjoškolaca.

- Uvažavajući činjenicu o znatnoj udaljenosti željezničkih stanica od škole, kao i neznatnu razliku u cijeni mjesečne karte za autobus i vlak, ne postoji nikakva zapreka da Upravni odjel na temelju utvrđenih činjenica i opravdanosti zahtjeva i u idućem razdoblju sufinanciranja odobrava zahtjeve za promjenom prijevoznika, piše u tumačenju koje potpisuje ministar Željko Jovanović.

Učenici uz Vodnjana i Galižane će, dakle, moći koristi sufinancirani prijevoz autobusom, iako žive manje od dva kilometara od željezničke stanice, što dosada nisu mogli.

Budući da se odluka o prijevozu donosi periodički za određeno razdoblje, a posljednja se odnosi za period od rujna do prosinca 2013. godine, srednjoškolci će zasad moći zatražiti sufinancirani prijevoz autobusom samo za prosinac. Nažalost, iz Ministarstva javljaju da učenici koji prethodno nisu podnijeli zahtjev za promjenom prijevoznika neće imati pravo na povrat sredstava za prethodno razdoblje.

Važno je da učenici, odnosno njihovi roditelji zahtjev Županiji upute što prije jer upravo je u tijeku rješavanje mjesečnih karata za prosinac. Sve dodatne informacije mogu potražiti na telefon nadležnog županijskog upravnog odjela 351 496. Županija je tumačenje Ministarstva dostavila i Gradu Vodnjanu, HŽ-u, Pulaprometu kao i svim srednjim školama u Puli u kojima se školuju Vodnjanci i Galižanci. (M. JERIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter