Učenici žele konzumirati zdravije obroke

Arhiva (M. ANGELINI)
Arhiva (M. ANGELINI)

Tribinom o važnosti zdrave prehrane te unapređenja kulture življenja i zdravlja općenito među djecom i mladima, održanoj u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc, završio je projekt Zelene Istre pod nazivom "Istarski zeleni pjat 2" koji je proveden u suradnji s partnerima - Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije te Strukovnom i Medicinskom školom Pula. Osnovne aktivnosti projekta tijekom cijele školske godine bile su, kako je rečeno, istražiti kako što bolje educirati djecu i mlade o prednostima zdrave i uravnotežene prehrane i važnosti bavljenja tjelesnim aktivnostima te prikupiti i obraditi podatke o općem zdravstvenom stanju i načinima prehrane kod djece i mladih u Istarskoj županiji.

Na tribini su sudjelovali dr. Dabović Rac iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, magistrica nutricionizma Vedrana Fontana, ravnateljica Osnovne škole Šijana i članica Povjerenstva za praćenje implementacije zdrave prehrane u osnovne škole Grada Pule Alma Tomljanović te Rudija Pavličević, stručna suradnica na projektima Zelene Istre i izvoditeljica projekta dok je ulogu moderatorice na sebe preuzela Tanja Kocković Zaborski, kustosica Etnografskog muzeja Istra i organizatorica sajma "Pazi što jedeš".

Na tribini je Pavličević prisutne upoznala s projektom te im predstavila dvije važne projektne aktivnosti - rezultate "Malog sistematskog pregleda" koji su u devet srednjih škola na području Pule, tijekom 20 edukativnih radionica, proveli učenici Medicinske i Strukovne škole Pula te rezultate anketnog ispitivanja učenika, polaznika 25 srednjih škola s područja Istarske županije. Anketu, koja je sadržavala 52 pitanja o prehrambenim navikama djece i mladih s naglaskom na školske marende, poremećajima u prehrani (anoreksiji, bulimiji, kompulzivnom prejedanju) zdravlju općenito i svakodnevnim navikama te važnosti bavljenja tjelovježbom, uspješno je ispunilo ukupno 539 učenika.

- Što se tiče sistematskog pregleda, koji je proveden tijekom školske godine 2014./2015., u mjerenjima krvnog tlaka, šećera u krvi i potkožnog masnog tkiva sudjelovalo je 330 učenika u dobi od 14 do 19 godina kojima je određivan i indeks tjelesne mase, kao i pregledavana kralješnica radi utvrđivanja problema s držanjem. Mjerenjima je pristupilo 196 učenica i 134 učenika te je utvrđeno da srednjoškolci u postotku većem od 95 posto imaju normalan krvni tlak, kao i razinu šećera u krvi i potkožnog masnog tkiva. Što se tiče skolističkog držnja, 201 srednjoškolac nema vidljiva iskrivljenja, dok njih 23 ima vidljivo iskrivljenje na lijevoj, odnosno 73 na desnoj strani, a 23 učenika nisu željela pristupiti mjerenju, rekla je Pavličević.

Mjerenja su pokazala i da 137 učenica i 89 učenika ima normalnu, 19 učenika i 16 učenica prekomjernu tjelesnu težinu, dok je četiri učenika i tri učenice pretilo, odnosno da je 19 učenika i 34 učenice pothranjeno ili na granici pothranjenosti. Nadalje, anketa je pokazala da srednjoškolci smatraju (njih 78 posto) da bi im prehrana trebala biti raznovrsnija dok, što je pomalo zabrinjavajuće, njih više od 50 posto prvi put jede tek za vrijeme školske marende, oko deset sati ujutro. Dakle, zajutrak, neophodan za njihov rast i razvoj, im je nepoznat pojam.

Na pitanje "Da moja škola ima kuhinju s ukusnim obrocima po pristupačnim cijenama kupovao bi marendu tamo" čak 55 posto učenika odgovorilo je "svaki dan", a njih 23 posto "nekoliko puta tjedno". Upravo su ti učenički odgovori potaknuli raspravu prisutnih u nastavku tribine, jer, kako je istaknula dr. Dabović Rac, učenici su očito zainteresirani za konzumaciju zdravijih školskih marendi te im je nužno to i omogućiti. Na tribini su istaknuti i zabrinjavajući odgovori učenika na pitanja o redukcijskim dijetama i tjelovježbi, budući da njih više od 50 posto smatra kako one nisu štetne, ali ih se i više od 50 posto ne bavi nikakvim oblikom tjelovježbe, bilo rekreativno, bilo aktivno. (Piše Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter