Učenici zapisali običaje Kanfanarštine i Žminjštine

 S predstavljanja knjige u Kanfanar (M. MEDIĆ)
S predstavljanja knjige u Kanfanar (M. MEDIĆ)

"Biži, biži maglina", knjiga sa zapisima o običajima, legendama, pjesmama, molitvama, zagonetkama i brojalicama Kanfanarštine i Žminjštine, čiji su autori učenici nižih razreda kanfanarske OŠ Petra Studenca te učiteljice, ujedno i urednice, Melita Damijanić i Ondina Kranjčić, predstavljena je preksinoć pred mnogobrojnom publikom u Domu mladih. Moderatorica večeri bila je pjesnikinja i umirovljena učiteljica Marija Sošić.

Urednice naglašavaju da je sva građa prikupljena usmenom predajom, što je i naznačeno kraj svakog teksta koji je zapisan originalnim jezikom govornika.

Bile su to none i nonići ili nuone i nuonići, dide i babe, ali i pradjedovi i prababe te roditelji koji su kazivali o svojoj svakodnevici, načinu života, navadbama (običajima) za blagdane, na svadbama, kolinju i slično. Svoje su mjesto u knjizi pronašle i nabrajalice (brojalice), potom uganalice (zagonetke) i poslovice, kao i molitvice.

Knjiga je upotpunjena i prigodnim ilustracijama, također radovima učenika škole, a budući da su ih zapisivali na originalnom jeziku govornika, na kraju knjige se nalazi vrijedan besedarnik - kanfanarsko-žminjski rječnik s prijevodima na književni jezik.

Zahvaljujući njihovom radu prikupljena je građa koja prikazuje dio tradicije Istre. Ova knjiga, naglašeno je na promociji, predstavlja vrijedan projekt u očuvanju lokalne tradicije, ali i primjer da i najmlađi mogu tome doprinijeti.

U knjizi se nalaze i notni zapisi pojedinih pjesama, za što su zaslužne Elda Krajcar i Marijana Starčić, knjigu je lektorirala Kristina Hekić, a grafičku obradu i pripremu je odradila Iva Kranjčić.

Recenzenti knjige su Lina Pliško i David Mandić, a tiskana je u tiskari G.E.M. u Pićnu. David Mandić je naglasio da su ovakvi projekti pohvalni i potrebni, osobito u današnje vrijeme, kada su promjene u načinu života već zahuktale te dostigle i najjača uporišta mjesnih govora i drevnih običaja, zbog čega se oni ubrzano mijenjaju pa i gube.

Ovaj značajan događaj svojim nastupom su obogatili članovi školskog zbora, kao i najmlađi folkloraši KUD-a Dvigrad. Knjiga je, inače, tiskana u nakladi od 300 primjeraka, za što je sredstva osigurala Općina Kanfanar. (M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter