Učenici upoznali mogućnosti karijere u turizmu

Zagrebački učenici u Valamaru
Zagrebački učenici u Valamaru

Porečka hotelska tvrtka Valamar Riviera, u suradnji sa zakladom Znanje na djelu, omogućila je protekli tjedan dvodnevni edukativni posjet 59 učenika i 16 nastavnika u okviru programa Istražujem svijet rada, priopćuju iz ove tvrtke. Vele da je ovo prvi projekt ove vrste u Hrvatskoj.

Pozivu Zaklade Znanje na djelu da učenici 3. i 4. razreda srednjih škola posjete najveću turističku kompaniju u Hrvatskoj, koja posluje u destinacijama Poreč, Rabac, Krk i Dubrovnik, te se iz prve ruke upoznaju s mogućnostima razvoja karijere u turizmu, odazvalo se čak osam srednjih škola iz Zagreba: Hotelijersko-turistička škola Zagreb; I. gimnazija; IV. Gimnazija; Linigra-privatna škola s pravom javnosti; Prva privatna gimnazija s pravom javnosti; Športska gimnazija; Turistička gimnazija i X. gimnazija "Ivan Supek".

Prvi projekt u Hrvatskoj

Za učenike i nastavnike organiziran je bogat dvodnevni edukativni program u porečkom Valamar Club Tamarisu, u okviru kojeg su imali prilike upoznati različite struke i zanimanja u turizmu - od onih iz područja hrane i pića, animacije, sporta, do zanimanja u rezervacijskom centru, marketingu i prodaji, kao i drugim centralnim službama. Za učenike su organizirane interaktivne radionice, između kojih su najveći interes pokazali za izradu domaće tjestenine, pripremu bezalkoholnih koktela te sportsku animaciju.

- Ovo je prvi projekt na kojem smo ostvarili suradnju sa zakladom Znanje na djelu, što je još jedan vrijedan dodatak svim inicijativama na kojima Valamar Riviera radi u području suradnje s obrazovnim institucijama, te promociji zanimanja mladih generacija za rad u turizmu. Zadovoljni smo izvrsnim odazivom škola i velikim interesom učenika za mogućnosti razvoja buduće karijere u Valamar Rivijeri. Trenutno imamo i otvoren program stipendiranja učenika hotelijersko-turističkih škola širom Hrvatske, u sklopu kojeg ćemo dodijeliti čak 200 stipendija, osigurati im praksu i  njihovo kasnije zapošljavanje.

Sve zainteresirane učenike, roditelje i nastavnike pozivam da više informacija o stipendiranju pronađu na našim web stranicama, istaknula je Nevena Tolanov, voditeljica odjela razvoja ljudskih resursa Valamar Rivijere.

Put do konačne odluke

Da je ovo odličan primjer izvrsne suradnje poslovnog i obrazovnog sektora, smatra Daška Domljan, članica Uprave zaklade Znanje na djelu.

-  Učenici koji se nalaze pred vrlo važnom životnom odlukom o nastavku školovanja, odnosno odabiru profesije, vrlo često nisu svjesni svih mogućnosti koje se nude na tržištu rada, niti imaju realnu sliku o različitim karijerama kojima se mogu posvetiti, odnosno nemaju dovoljno saznanja o tome kako funkcionira poslovni svijet. Tijekom ova dva dana učenici su imali priliku upoznati profesionalce iz različitih struka u području turizma, čuti njihova iskustva i vidjeti njihov entuzijazam te otkriti svoje skrivene talente u različitim radionicama.

Vjerujemo da će im to pomoći u donošenju odluka o njihovoj budućoj karijeri. Prema dojmovima učenika, očekujemo kako će neki njih zasigurno odabrati turizam koji svoj poziv, istaknula je Domljan.

Suradnja sa zakladom Znanje na djelu provodi se u okviru jednog od osam krovnih programa društveno odgovornog poslovanja Valamar Rivijere. Za aktivnosti i projekte društvene odgovornosti, Valamar izdvaja čak 2,5 posto svog godišnjeg prihoda. Program Znanjem do izvrsnosti u turizmu fokusiran je na kontinuiranu suradnju sa strukovnim školama i visokim učilištima i predstavlja značajan doprinos razvoju znanja, vještina i obrazovanja te promociji strukovnih zanimanja u turizmu. (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter