Ucenici uljepšavaju Sveucilišnu knjižnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradska radionica u sklopu projekta "Gradski praktikum" sredinom sijecnja zapocela je s obnavljanjem i umjetnickim oblikovanjem interijera Sveucilišne knjižnice u Puli u suradnji sa Školom primijenjenih umjetnosti i dizajna te Industrijsko-obrtnickom školom.

Pulski ucenici sa svojim uciteljima i umjetnicima iz radionice uce osnovne tehnike zidnog slikarstva primjenjujuci steceno znanje u oplemenjivanju ovog prostora te tako odraduju praktican dio nastave. Kroz ovaj program oslikat ce se hodnici u tehnici lažnog mramora uz primjenu osnovnih elemenata dekorativnog slikarstva, a na zadnjem katu srednjoškolci upravo izraduju veliku stropnu sliku neba.

- Naša je namjera da Gradski praktikum postane servis izvršne vlasti, na nacin da Grad povisi standard javnih prostora kroz uredenje zidova, fasada, štukatura, i to kroz prakticni rad ucenika koji bi na konkretnim primjerima dobivali nova znanja i vještina, umjesto da praksu odraduju u samoj školi, objašnjava predsjednik Gradske radionice Marijan Sinožic Majo. Dakako, da bi ovakav projekt saživio potreban je veci angažman gradske vlasti koja je zasad za inicijativu Gradski praktikum za 2010. odobrila 13.500 kuna.

Da bi se inicijativa uredenja Sveucilišne knjižnice uspješno provela, potrebna im je potpora donatora, najvecim djelom za pokrice troškova materijala, alata i opreme. Zasad se sve aktivnosti na ovom projektu provode volonterski.

U studenom prošle godine, povodom 60. obljetnice knjižnice, oslikan je ulaz u zgradu uz djelomicnu potporu Županije, a inicijativa uredenja krenula je od voditeljice Sveucilišne knjižnice Tijane Barbic Domazet koja je pozvala Gradsku radionicu da daju idejno rješenje i likovno oblikuju ulazni hodnik zgrade.

Svrha je projekta oplemeniti prostor i vratiti mu stari sjaj. Zgrada je stara 101 godinu i dosad je uloženo minimalno u njeno održavanje.


Podijeli: Facebook Twiter