Učenici putnici svakodnevno "na noge" idu od kuće do škole

Petaš putnik pješači od stajališta u Cerovlju do Gologorice
Petaš putnik pješači od stajališta u Cerovlju do Gologorice

Nezadovoljstvo zatvaranjem županijske ceste Cerovlje-Gologorica, koja je u potpunosti zatvorena za promet od proteklog četvrtka, a bit će do nadolazećeg petka, izrazila je pismom redakciji mještanka čiji su podaci poznati redakciji.

- Najžalosnije od svega je da se zakinulo školarce od petog do osmog razreda koji putuju autobusom Autotransa u Pazin. Ima ih šestoro iz Gologorice i troje iz Gradinja. Ujutro ih zasad još uvijek autobus pokupi na autobusnoj stanici Gologorica, jer izvođači radova rano ujutro još propuštaju promet, ali ih po povratku iskrcaju u Cerovlju kod ulaza na Ipsilon, kaže čitateljica.

Nose teške školske torbe na leđima

- Nije toliko problem sama šetnja do Gologorice u dužini od četiri kilometra (nešto manje od sat vremena hoda), a vrijeme je prošli tjedan išlo na ruku, ali problem predstavljaju školske torbe koje moraju nositi, a gotovo su teže od njih samih. Hoće li ih i u slučaju kiše ostaviti na cesti? A ni roditelji ih ne mogu pokupiti, jer većinom rade kada se školarci vraćaju iz škole, a i spomenuta prometnica je tada zatvorena, kaže čitateljica dodavši da je učenicima-putnicima jedan dan u prošlom tjednu zbog brojnih građevinskih strojeva bilo zabranjeno da pješače cestom koja se obnavlja, pa su se morali probijati blatnjavim stazama.

- Veoma mi je drago da se krenulo s obnovom ceste, jer svi mi koji svakodnevno koristimo tu cestu znamo u kojem je stanju bila, kaže čitateljica dodajući da se, uz naizmjenični promet, radovi obavljaju već nekoliko mjeseci, što nije predstavljalo problem, sve dok se cesta nije u potpunosti zatvorila za promet.

- Nisam stručnjak, ali po viđenim primjerima drugdje smatram da je trebalo naći neko drugo bolje rješenje. Zar se zaista nije moglo propuštati promet povremeno, u određenom razdoblju ili slično? Znam da je ovako lakše radnicima u miru napraviti posao, ali se uvelike zakinulo stanovništvo okolnih sela koji se svakodnevno koriste tom prometnicom. Velika većina tuda ide na posao, djeca u škole, odcijepili su nas od najbližih trgovina, javnih prijevoza, hitne pomoći, Doma zdravlja, nastavlja čitateljica.

Umjesto četiri sada 34 kilometra

Dodaje da stanovnicima Gologorice umjesto dosadašnjih četiri kilometra vožnje do Cerovlja treba sada zaobilaznim pravcima Gologorički Dol-Pićan-Gračišće-Pazin-Cerovlje ili Paz-Boljunsko Polje-ulaz na Ipsilon kod Lupoglava-Cerovlje 34 kilometra što predstavlja i znatan financijski trošak. Također smatra da je prije radova trebalo plakatima obavijestiti građane o predstojećim radovima i problemima koje će stvoriti.

Tijekom jučerašnjeg dana stigli smo u Cerovlje na skretanje prema Gologorici gdje je oko 13.30 školski autobus dovezao djecu, međutim, stigao je samo petaš iz Gologorice koji nam je kazao da će ostali stići s drugim školskim autobusom u 15 sati. Uz njega smo na skretanju susreli srednjoškolca prvaša koji je stopirao za udaljene Krbune. On nam je kazao da je teško ovih dana autostopom stići do kuće, ali da njemu nije problem pješačiti. Mlađem pak nije bilo svejedno prolaziti između teških strojeva, bagera i valjaka, ali ga je s druge strane barijere u automobilu čekala sestra.

Od sutra cestom vozi školski autobus

Na terenu je bilo mnogo cestarskih radnika koji su upravo imali stanku, ali vidljivo je da su radovi ubrzani, da se ne čeka, jer je prvi sloj asfalta na većem dijelu kolnika već bio položen. U prolazu jedan nam je kazao da je i sam u djetinjstvu svakodnevno hodao do škole ili autobusnog stajališta, pa ni današnjim generacijama ne bi trebalo biti teško nekoliko dana pješačiti. Podsjetimo, radove je naručila Županijska uprava za ceste, a izvode ih Istarske ceste. Saznajemo da je Općina Cerovlje bila zatražila od Grada Pazina posredovanje kod Autotransa da se nađe alternativno rješenje, što su pokušali, ali samo djelomično u tome uspjeli.

- S izvođačima je dogovoreno da ujutro prije nego zatvore čitavu cestu propuste školski autobus, i to je funkcioniralo, međutim, s povratkom je problem. Naime, kada bi učenike dovezli do autobusnog stajališta u Gologorici morali bi ići zaobilazno preko Pićna, što bi značilo da bi 20-ak učenika iz Grimalde, Cerja, Podmeje i tamošnjih sela došli kući nakon dva i pola sata vožnje, kaže Amir Maroš, Autotransov rukovoditelj prometa za Istru. Izabrali smo "manje zlo", nastavlja Maroš dodajući da su Istarske ceste zbog same konfiguracije ceste odlučili zatvoriti je prilikom asfaltiranja, a da bi pokušaj da se autobus uskom cestom probije kroz brojnu mehanizaciju predstavljao rizik kakav si ne mogu dopustiti.

- Danas završavaju radovi i već od četvrtka cestom će prometovati školski autobus, najavio je Maroš iz Autotransa. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter