Učenici oživljavaju tradiciju

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Učenici Pazinskog kolegija uprizorenjem živih jaslica uveli su Pazin u Božićne blagdane, dane slavlja Isusova rođenja. Sinoć su smiraj dana u dvorištu svoje škole uredili štalicu u kojoj su učenici Štefanija Bujdo i Božidar Žužić uživljeni u likove Marije i Josipa i mali Leon Šajina, koji se našao u liku novorođenog Isusa, uprizorili Isusovo rođenje. Program je započeo božićnim pjesmama koje je pod vodstvom prof. Paule Jurman pjevao zbor učenika Kolegija, a njihove pjesme izmjenjivale su se s čitanjima koja opisuju Isusovo rođenje i okolnosti u kojima se ono odvijalo.

Nakon što je tama zaogrnula zgradu i park oko Pazinskog kolegija pojavio se anđeo Gabrijel, Sara Kliman, koji je prišao šalici da bi Mariji navijestio radostan događaj, a kad se on u blizini magaraca, koji su za ovu prigodu dovezeni iz Gračišća i dogodio, prvi su se malom Isusu pohitali pokloniti pastiri koji su u blizini napasali koze, koje također za ovu prigodu, posudili iz okolice Pazina. Dok su još pastiri klečali pred svetim prizorom pojavila su se Sveta tri kralja: Gašpar, Melkior i Baltazar, zapravo Josip Mužević, Adrian Radola i Pierre Giovanni Bibalo, koji su Isusa darovali tamjanom, kao Boga, zlatom, kao kralja i plemenitom masti, smirnom, kao čovjeka. Nakon poklonstva kraljeva Svetoj obitelji poklonili su se brojni posjetitelji uprizorenja, koji su potom druženje nastavili uz fritule i kuhano vino i naravno božićne pjesme zbora učenika Pazinskog kolegija koji već nekoliko godina za božićne blagdane, na radost Pazinaca, uprizoruju žive jaslice.

Danas su jaslice u najrazličitijim izvedbama nezaobilazan božićni dekor, ali nekoć prilično rijetke, u posljednje vrijeme sve češće žive jaslice, njihov su pravi početak. Naime prve je jaslice i to sa živim likovima osmislio i postavio sv. Franjo. On je 1223. ljudima želio dočarati Božić u Betlehemu. Doznao je za jedno doista živopisno mjesto u gradiću Greccio, u Italiji, gdje je pronašao pravu štalu s jaslama s volom i magarcem. Na to skromno i neugledno mjesto, koje će kasnije postati hodočasničko, pozvao je ljude na polnoćku. Bila je tu i prava rodilja koja je u jasle položila svoje novorođenče, a sv. Franjo je uz evanđeoski prizor služio misu. Pobožna predaja kaže kako su ljudi sa svih strana pohrlili na polnoćku na kojoj je sv. Franjo pjevao Evanđelje.

U sjećanje na taj događaj mnogi i danas hodočaste na to mjesto, a Božić bez jaslica s figurama, lutkama ili živim likovima danas je nezamisliv. Stoga je vrijedna i ova, možemo reći, već i tradicija učenika Pazinskog kolegija, koji ovim lijepim i radosnim događanjem oplemenjuju i obogaćuju božićno vrijeme u "srcu Istre". (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter