Učenici OŠ Kaštanjer prikupili pet tona papira

Pobjednik ovogodišnje akcije "Reciklirajmo u školi" OŠ Kaštanjer
Pobjednik ovogodišnje akcije "Reciklirajmo u školi" OŠ Kaštanjer

U Osnovnoj školi Kaštanjer danas je održana svečanost dodjele nagrada u sklopu natjecanja "Reciklirajmo u školi". Pobjednik ovogodišnje akcije, koja se u pulskim osnovnim školama u organizaciji Zelene Istre provodi već četiri godine, domaćin je svečanosti OŠ Kaštanjer, odnosno njezini učenici koji su ukupno prikupili čak pet tona papira. Drugo mjesto pripalo je OŠ Stoja čiji su učenici prikupili 2.130 kilograma papira, a treće OŠ Tone Peruško s 1.400 kilograma prikupljenog papira.

Sponzori, odnosno donatori akcije Grad Pula, Metis i Turistička zajednica Pule, i ove su godine osigurali vrijedne nagrade. OŠ Kaštanjer je tako dobila računalo, OŠ Stoja projektor, a OŠ Tone Peruško kameru.

Također, sve škole koje su sudjelovale u natjecanju dobile su utješnu nagradu, a to je određena sportska oprema za tjelesni odgoj.

- Kod nas u školi to više nije akcija, već permanentna aktivnost. Naš je cilj očuvati šume i dajemo svoj doprinos, rekla je ravnateljica škole domaćina Nada Crnković.

Irena Burba iz Zelene Istre kazala je, među ostalim, da je otkako se održava akcija ukupno prikupljeno čak 38 tona papira. Istaknula je da su akcijom prikupljanja starog papira vratili tu tradiciju u školu što je, rekla je, važno, jer djeca su ta koja će odrasti i već imati usvojene navike recikliranja.

Već četvrtu godinu, dakle, Zelena Istra u suradnji s donatorima projekta potiče učenike da kroz sustav natjecanja osnaže i pokažu svoje znanje o selektivnom odvajanju otpada i recikliranju. Učenici su ove godine prikupili gotovo 12 tona papira. Istaknuli su da ovaj projekt pokazuje da se jedino suradnjom lokalne zajednice, škola, učenika, učitelja, roditelja, donatora i udruga mogu postići dobri rezultati.

Škole su tako postale mjesta koja promoviraju sustav odvojenog prikupljanja otpada te koje direktno potiču cijelo susjedstvo i roditelje na djelovanje. (N. SOFTIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter