Učenici Medicinske škole prosvjedovali na Portarati


Učenici Medicinske škole u Puli, koji su u štrajku od četvrtka zbog problema proizašlih iz novog strukovnog kurikuluma za medicinske sestre/tehničare, danas su se u 11 sati okupili na Trgu Portarata da bi prosvjedom upozorili javnost da ih Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta obmanjuje već pet godina. Odlučili su sutra prekinuti štrajk i vratiti se u školske klupe, ali s time da su dali rok Ministarstvu da do 1. veljače 2014. izvrši nužne promjene kurikulama. Ako se to ne dogodi, nastavit će sa štrajkom, ovoga puta sve do ispunjenja zahtjeva, a u akcijama će im se priključiti i ostale medicinske škole.

- Kad smo upisivali školu, rečeno nam je da ćemo moći raditi kao medicinske sestre i tehničari u cijeloj Europskoj uniji te da nam zato srednja škola traje pet godina. Sada smo sigurni da su nas u Ministarstvu cijelo vrijeme lagali! Dobili smo neslužbenu informaciju da nam se priznaju samo posljednje tri godine struke te da ćemo se moći zaposliti isključivo kao njegovatelji. Saznali smo i da je sa svim time ministar upoznat!, kazao je Martin Stojčević, predsjednik Vijeća učenika Medicinske škole.

Da stvar bude gora, mogućnost nastavka školovanja kroz više ili visoko obrazovanje, gdje bi mogli dobiti potrebnu kvalifikaciju, dovedeno je u pitanje jer će se po svemu sudeći medicinske škole u Hrvatskoj tretirati kao trogodišnje strukovne škole. Polaganje pak državne mature nije im ni sada jednostavno jer općeobrazovne predmete imaju samo u prva dva razreda srednje škole, a zbog

preopterećenosti satnicom u posljednja tri razreda, nemaju vremena za dodatnu nastavu i instrukcije.

- Uveli su nam prekovremene sate, čime krše Zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju. Sve strukovne škole smiju imati od 30 do maksimalno 40 sati tjedno, a u medicinskim školama treći razredi imaju 48 sati, a četvrti razredi 49 sati tjedno. Osim toga, po zakonu se ljetna praksa u strukovnim školama mora plaćati, a mi nikad nismo dobili ni kune, a vjerojatno ni nećemo. Iz Ministarstva stiže uvijek isti odgovor koji ništa ne objašnjava, istaknuo je Stojčević čije su riječi popraćene burnim pljeskom srednjoškolaca. Njihovi su zahtjevi jasni, traže rasterećenje rasporeda, pravo na državnu maturu i definiranje svojih zanimanja.

- Dosta nam je da nam mažete oči, recite nam istinu!, bila je glavna poruka koju su na transparentu istaknuli učenici tražeći od ministra Željka Jovanovića da im kaže što će biti kada završe ovu srednju školu, a koja od svih ostalih srednjih škola u Hrvatskoj traje najdulje - medicinske sestre i tehničari ili tek njegovatelji. Učenici su pozvali svoje roditelje, kao i ostale građane da ih podrže u njihovim zahtjevima jer se strukovni kurikulum koji je navodno uveden radi usklađenja s EU-om, pokazao kao totalni promašaj te traže njegovu reviziju.

Podsjećamo, pulski su se učenici priključili valu štrajkova koji je prošlog tjedna krenuo iz Medicinske škole u Slavonskom Brodu, a zatim u karlovačkoj medicinskoj školi. No, jedino je u Puli

štrajk nastavljen dok su u ostalim medicinskim školama učenici pristali prekinuti bojkot nastave nakon što im je obećana određena promjena u rasporedu koja bi im navodno trebala olakšati školovanje. Međutim, srednjoškolci iz Pule koji su već prošle školske godine prvi i tada jedini u državi održali jednodnevni štrajk upozorenja, svjesni su da su to samo kozmetičke promjene koje ne pogađaju suštinu stvari. (M. JERIN, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter