Ucenici majstori flambiranja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zanimljivo ucenicko natjecanje u flambiranju odvijalo se u petak u poreckom Obrtnickom domu. Sedmu školsku godinu zaredom snage je odmjeravalo pet parova iz Turisticko-ugostiteljske škole iz Splita, Ugostiteljsko-turistickog ucilišta iz Zagreba, Ugostiteljske škole iz Opatije, Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule te Strukovne škole Eugena Kumicica iz Rovinja.

Cast otvaranja natjecanja i nastupa u revijalnom dijelu pripala je Steli ?ujic i Marku Lesingeru, predstavnicima domacina, porecke Turisticko-ugostiteljske škole Antona Štifanica. Za svoje predstavljanje odabrali su flambirani turnedo (mali biftek) na istarski te flambirane kruške Ming. Pred žiri i publiku u konferencijskoj dvorani izlazili su u dva navrata, flambirajuci u tandemu najprije slano, a potom i slatko jelo po vlastitom izboru. Osim kvalitetno pripremljene hrane, ucenici su trebali održati i atraktivan nastup.

Ocjenjivacku komisiju predvodila je Ankica Barolin, koordinatorica za posluživanje iz Valamarove tvrtke Riviera Adria, Zoran Cobanov, chef kuhinje iz brtoniškog San Rocca, Nevio Gašparini, strucni ucitelj ugostiteljskog posluživanja u labinskoj Srednjoj školi Mate Blažine, novinarka Glasa Istre Vesna Medvedec i Vladimir Mofardin, direktor profitnog centra u Laguni Porec.

Nakon zbrojenih svih bodova iz oba nastupa najboljim su u flambiranju proglašeni Ana Marija Carek i Ivan Babic iz zagrebackog ucilišta. Drugo mjesto pripalo je Tanji Radetic i Rebeki Tomišic iz rovinjske, trece Luki Matkovicu i Ivanu Suknjovu iz opatijske, cetvrto Kristini Sirotic i Valentini Skoko iz pulske te peto Antei Bedalov i Ivoni Buzdov iz splitske škole.

Pobjednicima je pripao bokal posvecen Josipu Bestulicu, nekadašnjem strucnom ucitelju ugostiteljskog posluživanja u poreckom TUŠ-u. Nagrada za kreativnost pripala je pulskim ucenicama koje su u vatri pripremile purecu roladu i raviole "Moja nona". Promojunior je jedino istarsko natjecanje u flambiranju i jedno od rijetkih u Hrvatskoj.

- Ove godine Promojunior je i generalna proba za regionalni Gastro, natjecanje ucenika u ugostiteljskim i turistickim disciplinama koje ce se 29. veljace održati na Krku i u kojem je flambiranje jedno od disciplina, veli ravnateljica poreckog TUŠ-a Vesna Baranašic. (Vedrana HABEREITER; snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter