Učenici kuhari, konobari i komercijalisti ne žele Valamarove stipendije

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Prošlog je tjedna Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima. Prema propozicijama, sufinancirat će se troškovi školovanja učenika koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima, ali samo onih koja se izvode po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO), a ne po klasičnom modelu. Iznos potpore koji se može dodijeliti iznosi 750 kuna po učeniku mjesečno, za period od 1. rujna 2017. godine do 31. kolovoza 2018. godine.

Prijave do 13. listopada

Intenzitet potpore je, kako je navedeno u natječaju, sto posto. Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava je 18 milijuna kuna, od čega je 85 posto sredstava iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz nacionalnih sredstava. Navedeno je i kako će se stipendirati deficitarna zanimanja i to autolakireri, autolimari, automehatroničari, bravari, dimnjačari, elektroinstalateri, fasaderi, galanteristi, instalateri grijanja i klimatizacije, limari, instalateri kućnih instalacija, konobari, krojači, krovopokrivači, kuhari, mesari, obućari, pekari, plinoinstalateri, slastičari, soboslikari-ličioci, stolari, strojobravari, tesari, tokari, vodoinstalateri i zidari. Doduše, potpora se može dodijeliti i za druga zanimanja iz sustava vezanih obrta koja se izvode po JMO-u ukoliko ih je područna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje odredila kao deficitarna.

Stoga smo nazvali pulske srednje škole ne bi li provjerili koje su škole, odnosno njihovi učenici spremni za dobivanje ovih stipendija. Tako smo saznali da niti Tehnička, niti Industrijsko-obrtnička škola nemaju učenike koji idu po JMO-u, već samo Strukovna i Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, poznatija "Lipe".

- Imali smo i pretprošle školske godine nekoliko učenika koji su ostvarili pravo na te stipendije i koje smo pratili, a bili su upisani za stolare. Vjerujem da ćemo tako imati i ove godine, iako su mi ovo prve informacije o natječaju i treba ga dobro proučiti i vidjeti tko i kako može tu stipendiju i ostvariti. No, imamo vremena, jer je rok za prijavu do 13. listopada ove godine, rekao nam je Ivo Bebek, ravnatelj Strukovne škole Pula.

Kako je pojasnio, unatrag dvije godine stipendiju su ostvarila dva učenika, a iako je bilo i više prijavljenih, bila je prevelika navala na te stipendije pa ih nisu svi dobili, odnosno kriteriji su se drugačije bodovali.

Lakše školovanje

- Iz iskustva znamo da im te stipendije uvelike pomognu i olakšaju dio troškova školovanja. Stoga ćemo i sada, kao škola, učiniti sve da animiramo učenike. I ovaj put mislim da će to biti samo stolari, da dobiju sve potrebne informacije i ostvare i druge uvjete koji će im pomoći da ostvare tu financijsku naknadu. Treba naglasiti da je tu riječ o učenicima koji se školuju po JMO-u gdje naukovanje traje tri godine, a učenici se obrazuju za obrtnička zanimanja. Nastava se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela, a u odnosu na klasične programe, JMO-i se vrlo malo razlikuju, osim što imaju dodatne ispite. E sad, praktična nastava izvodi se kod obrtnika i tu imamo problema, jer oni moraju biti licencirani, a mi ovdje nemamo dovoljan broj licenciranih obrtnika gdje bi mogli uputiti djecu. Osim stolara trebali bi nam i mesari, pekari i druga takva zanimanja. Stoga nam nitko neće primati učenike na praksu, nitko ne želi biti vezan za školu, dok bi s druge strane mi željeli da ih je što više da imamo široku lepezu obrtnika kojima ćemo onda slati učenike, rekao nam je ravnatelj Bebek.

Ove godine je, kaže, za stolara upisano šest učenika, ali su im odobrena i četiri dodatna mjesta, a hoće li se i popuniti znat će se nakon jesenskog upisnog roka koji je upravo u tijeku.

Od ravnateljice Lipe Orhideje Petković, saznajemo da oni imaju stipendiste i to već treću generaciju, ali se za njihove stipendije brine najveća turistička kompanija u Hrvatskoj Valamar Riviera d.d., uz potporu Ministarstva obrazovanja.

- Oni prate naše učenike koji se obrazuju za konobare, kuhare i hotelijersko-turističke komercijaliste i to već treću generaciju, učenicima daju po tisuću kuna mjesečno, a jedina im je obveza, godinu dana po završetku škole odraditi prasku u njihovim objektima. Lani smo, primjerice, imali tri - četiri učenika na toj stipendiji, iako ih je Valamar voljan podijeliti i više, ali je problem što učenici to, na žalost, ne žele. To je šteta, jer bi im ta stipendija olakšala troškove, a potom bi imali i godinu dana prakse u struci što bi im bilo je itekako dobro, rekla je ravnateljica Petković.

Što se tiče natječaja Ministarstva, oni, kaže nemaju učenike koji se školuju po jedinstvenom modelu obrazovanja, a što je uvjet za konkuriranje na taj natječaj.

Prijava do 13. listopada

Kako je obrazloženo u natječaju ministarstva, ciljevi ovog sufinanciranja školovanja obrtničkih zanimanja je povećati interes mladih za obrazovanjem u deficitarnim zanimanjima, usvajanje ključnih vještina i kompetencija u deficitarnim obrtničkim zanimanjima te osiguravanje kvalitetnog obrazovanog kadra koji može potaknuti zapošljavanje i samozapošljavanje u obrtništvu. Prijava se podnosi Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta do 13. listopada ove godine, a sve informacije te popis tražene dokumentacije, mogu se pronaći na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter