Učenici iz Petrovije na jesen će krenuti u novu školu

Grad Umag ulaže 6,2 milijuna kuna u gradnju zgrade vrtića i škole, a ukupna je investicija oko sedam milijuna (M. RIMANIĆ)
Grad Umag ulaže 6,2 milijuna kuna u gradnju zgrade vrtića i škole, a ukupna je investicija oko sedam milijuna (M. RIMANIĆ)

Proteklog je tjedna nova školska zgrada Područne škole umaške Osnovne škole Marije i Line u Petroviji "stavljena pod krov".  Ovih je dana postavljena vanjska stolarija, a budu li se radovi, kao i do sada, odvijali predviđenom dinamikom učenici će u novu školu krenuti početkom naredne, 2016./17. školske godine. Novu će školu polaziti učenici od prvog do četvrtog razreda u dva mješovita odjeljenja, a u istoj će se zgradi urediti i prostori za potrebe dječjeg vrtića.

I za mjesni odbor

Zgrada nove škole i vrtića u Petroviji gradi se na parceli veličine tisuću metara četvornih, a sama škola zaprema površinu od 600 metara četvornih. Zgrada je podignuta na dvije etaže. U prizemlju su prostorije za potrebe jedne skupine, od 20-tak polaznika vrtićkog uzrasta te za potrebe jedne skupine djece jasličkog uzrasta s 15-tak polaznika. Uz to u prizemlju će biti zajednička kuhinja i blagovaonica, sanitarije i pomoćne prostorije. Na katu nove škole uredit će se tri učionice za ukupno 40-tak učenika, od toga dvije za održavanje nastave, a jedna je namijenjena za izvannastavne aktivnosti. Na katu će se, ali fizički odvojene, s posebnim ulazom, urediti prostorije za potrebe Mjesnog odbora.

- Ukupna vrijednost ove investicije iznosi oko sedam milijuna kuna. Od toga 5,8 milijuna kuna otpada na građevinske radove, a 1,2 milijuna kuna za opremu, kaže Niko Čančarević, zamjenik gradonačelnika Grada Umaga. Dodajući kako s 800 tisuća kuna u investiciji participira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok su 6,2 milijuna kuna sredstva Grada Umaga. Škola u Petroviji gradi se u skladu sa strateškim razvojnim projektom "Umag–Grad djece 2010.-2020." u koji je uloženo 75 milijuna kuna, a uz već obnovljene škole u Juricanima, Babićima i Bašaniji tu su i investicije u vrtiće u Komuneli, Moeli, Babićima i Bašaniji, te škole i vrtića u Murinama, a još slijedi uređenje škole u Kmetima.

Novi nogostup

- Sada kad je na školi u Petroviji postavljen krov predstoji konačno uređenje objekta, kaže Ćančarević, ne dvojeći da će svi radovi biti dovršeni prije jeseni i da će mališani iz Petrovije na jesen krenuti u novu školu. "Mogli smo zatvoriti područnu školu i vrtić u Petrovoji i djecu preseliti u školu i vrtić u Umagu, to bi za Grad Umag bilo jeftinije rješenje," kaže Čančarević i nastavlja: "Međutim, cilj nam je da oživimo selo, a zatvaranje škole i vrtića zasigurno nebi doprinijelo razvoju sela. Petrovija je na rubu grada Umaga, ali nama je cilj da sva područja, sva naselja na području Grada Umaga budu jednako razvijena i svi njihovi stanovnici imaju jednak standard, bez obzira žive li u gradu ili izvan njega".

Petrovija je od Umaga udaljena svega tri do četiri kilometra, ovisno iz kojeg se kraja naselja gleda, a budući da je kraj ravničarski u planu je gradnja nogostupa između Umaga i Petrovije kako bi se poboljšala komunikacija između grad i ovog prigradskog naselja. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter