Učenici i umjetnik Gualtiero Mocenni izrađuju mural

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osnovna škola Šijana i Mjesni odbor Šijana već nekoliko godina provode hvalevrijedan zajednički projekt naslovljen "Odjeci našega kraja" koji je čak postao dio kurikuluma OŠ Šijana. Cilj i svrha ovoga projekta su da svake godine u prostorima škole gostuje jedna poznata osoba koja je nekad pohađala ovu školu da bi se u jednom trenutku spojili prošlost, sadašnjost i budućnost. Dosad su to bili Vesna Nežić Ružić, Daniel Načinović, profesor emeritus Miroslav Bertoša, Gorka Ostojić Cvajner i drugi, a jučer se u svoju osnovnu školu nakon dugo vremena vratio i istaknuti slikar, kipar i grafičar, dobitnik Nagrade Grada Pule 2011. i počasni građanin Grada Pule i od 2017. Istarske županije, Gualtiero Mocenni.

Mocenni je zajedno s učenicima šestih i sedmih razreda ove škole, a pod vodstvom profesorice Roberte Weissman Nagy, radio na izradi murala u školskoj blagovaonici. Kako nam je rekla profesorica Nagy, za razliku od dosadašnjih gostovanja, ovaj put su došli na ideju iskoristiti priliku da djeca zajedno s jednim iznimnim umjetnikom svojoj školi ostave na dar jednu trajnu uspomenu na kvalitetan način.

- Na nastavi likovne kulture, djeca su učila o gospodinu Mocenniju i pokušavala doznati što više o njegovom načinu rada i tehnikama koje koristi. Kao što on sada na licu mjesta izvodi svoj rad, i oni su sami pokušavali sami reinterpretirati njegovu tehniku obrade površine. Vidim da im je jako zanimljivo gledati jednog pravog velikog umjetnika na djelu i smatram da je to jako dobro za njih, pogotovo kada mogu provesti neku teoriju koju su učili u djelo, kada njihovo stečeno znanje postane opipljivo, a isto tako su i dosta sebe dali u svoje slike i napravili zaista lijepe i osobne radove, rekla je profesorica Nagy.

Likovna tehnika koju su djeca za ovu prigodu naučila je tehnika izrade slika lemilicom na stiroporu koji se zatim boja i otiskuje na različite materijale, odnosno "duboki tisak", poput linoreza koji je nekada bio neizostavan dio nastave likovne kulture. Djeca su sama izradila svoje slike, a jučer im je u blagovaonici majstor Mocenni pokazao kako on to radi te ih uputio kako da svoju sliku oboje i preslikaju na zid u blagovaonici. Slaganjem u nizove takvih slika nastat će na koncu predivan i jedinstven mural koji će ubuduće krasiti ovu blagovaonicu. Učenici su mirno i pozorno pratili kako se to radi te su vrlo brzo pitali mogu li se i oni okušati u tehnici preslikavanja na zid, a mnogi su bili i vidno uzbuđeni, jer, kako nam je rekla jedna učenica, "nije isto kada vam stave crtež na pano, pa ga skinu ili kada radite ovako nešto što će u školi ostati zauvijek".

Mocenni je priznao da mu je bilo drago odazvati se jednom ovakvom projektu te da mu je to prvo takvo iskustvo.

- Djeca su sama odabrala motive koje će otisnuti u stiropor i to su dosta dobro napravila, moram priznati, pa ćemo imat jako lijepe motive na zidu. Zapravo su oni ovdje umjetnici, a ja sam njihov asistent. Neki još moraju dovršiti svoje radove, ali kada to sve bude gotovo, na dva zida blagovaonice imat ćemo svojevrsni mozaik sastavljen od njihovih otisnutih radova. Vidim da su i djeca i njihova profesorica odlično odradili posao i da se tu dosta pojavljuje motiv ruke, što je jedan intimni izričaj, ali svi ti radovi se međusobno jako razlikuju i nema ponavljanja. Super će to izgledati kada bude gotovo i mogu biti jako ponosni na sebe, poručio je Mocenni.

On je ovu osnovnu školu pohađao od '44. do '47. i već tada je, priznaje, sanjao ne samo da će jednog dana biti poznati umjetnik, nego da će biti umjetnik u Milanu, a to mu je na koncu i pošlo za rukom. Djelomične zasluge za to, priznao je, ima i učitelj koji je njemu u to doba u toj istoj školi predavao likovnu kulturu, a koji je bio jako zaljubljen u umjetnost i uspio je na neagresivan i neprepotentan način tu svoju ljubav prenijeti i na svoje učenike.

Projekt "seli" na ulice

Projekt "Odjeci našega kraja" nastavit će se najesen, a postoje, doznajemo, ideje da se kreativnost učenika preseli iz škole Šijana na sam kvart u kojem ti učenici žive, te da tako ostave trajnu i lijepu uspomenu cijelom svom gradu. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter