Učenici bujskih talijanskih škola dobili novu dvoranu


Jučer je u Bujama održana svečanost otvaranja nove sportske dvorane u sklopu Talijanske osnovne škole "Edmondo De Amicis". Radi se o kapitalnom objektu za budućnost talijanske škole u Bujama u koji je talijanska vlada posredstvom Talijanske unije i tršćanskog Narodnog sveučilišta uložila 592.056 eura. Izgradnja dvorane trajala je godinu i pol dana i povezana je sa zgradom lijepe talijanske osnovne škole koja je izgrađena u prosincu 2005. godine.

U deset godina polaznici talijanske škole u Bujama dobili dva kapitalna objekta, novu školu i novu sportsku dvoranu koje osiguravaju visoke pedagoške standarde. Pred ulazom u dvoranu, koju će osim učenika osnovne škole koristiti i studenti talijanske srednje škole, mališani vrtića i članovi lokalne Zajednice Talijana, postavljena je plaketa koja podsjeća da je dvorana izgrađena sredstvima talijanske vlade.

Čast da presiječe vrpcu pripala je učenicima Giovanniju Dunisu i Eriki Puž nakon što je limena glazba Zajednice Talijana odsvirala hrvatsku, istarsku i talijansku himnu. Na svečanosti su uz gradonačelnika Buja Edija Andreašića, potpredsjednice Istarske županije Giuseppine Rajko i pročelnika za kulturu Vladimira Torbice bili i generalni konzul Italije u Rijeci Paolo Palminteri te čelnici Talijanske unije i tršćanskog Narodnog sveučilišta Furio Radin, Maurizio Tremul i Emanuele Braico.

Ravnateljica škole, koja ima 138 učenika, Katija Šterle Pincin istaknula je da je dvorana izgrađena u rekordnom terminu, da se radi o polivalentnom prostoru koji će poslužiti svim aktivnostima škole i šire bujske zajednice.

Gradonačelnik Buja Edi Andreašić se zahvalio talijanskoj vladi i uloženom trudu čelnika Talijanske unije te podsjetio da im  predstoje nova ulaganja u obnovu Osnovne škole Mate Balote, Talijanske srednje škole "Leonardo Da Vinci" te izgradnju novog vrtića.

Konzul Paolo Palminteri istaknuo je da je svako ulaganje u talijansko školstvo sudbonosno za održavanje manjine i da se radi o visokom civilizacijskom dosegu za sve koji pridonose bezbrižnom razvoju omladine. Toj se konstataciji pridružio i predsjednik Talijanske unije Furio Radin, a Maurizio Tremul, predsjednik izvršnog odbora Talijanske unije, podsjetio je da talijanska vlada posredstvom Unije i tršćanskog Narodnog sveučilišta ulaže značajna sredstva u razvoj školstva. Osvrnuo se i na probleme talijanskog školstva u Istri jer, dok talijanski vrtići i osnovne škole bilježe stalni rast učenika, talijanske srednje škole suočene su iz godine u godinu sa zabrinjavajućim padom upisa.

Svečanost u Bujama uljepšana je simpatičnim kulturno- umjetničkim programom učenika te zajedničkim druženjem. (Napisao i snimio E. VELAN)  


Podijeli: Facebook Twiter