Ucenici 5 km pješace na tjelesni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Projekt preseljenja sedam od deset srednjih škola u Puli, koje bi trebale dobiti novu adresu da bi se doskocilo katastrofalnom stanju što se tice prostornih uvjeta ovih odgojno-obrazovnih ustanova, predstavljen je u utorak u Poglavarstvu Istarske županije.

"Samo Talijanska srednja škola 'Dante Alighieri' ispunjava u potpunosti državni pedagoški standard. Vecina škola radi na dvije lokacija ili kao Gimnazija u dvije smjene jer nema dovoljno prostora, a rijec je o najvecoj i najprestižnijoj školi u Istri. Goruci je problem Glazbene škole u Puli koja djeluje na cak cetiri lokacije, od kojih je jedna u iznajmljenom prostoru Uljanika, a gdje zakup istjece za dvije godine", kazala je zamjenica župana Istarske županije Viviana Benussi.

U dogovoru s ravnateljima koji su podržali projekt Županije koja je osnivac srednjih škola, u prvoj bi se fazi riješio prostorni problem za pet škola. U zgradi na Vidikovcu gdje se nalaze školski praktikumi preselile bi se Industrijsko-obrtnicka i Strukovna škola. Time bi se oslobodili prostori u tzv. žutoj školi u kojoj bi se stvorili uvjeti za rad Gimnazije u jednoj smjeni, a istovremeno bi se u zgradi osigurao prostor za preseljenje Glazbene škole te Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna.

"Iz detaljne analize cjelokupnog školskog prostora proizlazi da na Vidikovcu raspolažemo sa zgradom radionica s više od 3.000 kvadrata koji su nedovoljno iskorišteni. Uredenje ovih prostora za preseljenje škola najracionalnije je rješenje koje bi se moglo realizirati u vrlo kratkom roku. Prema GUP-u u ovoj je zoni dozvoljena nadogradnja tako da preduvjeti postoje, a investicija bi koštala manje nego da gradimo novu školu", kazala je dožupanica.

Krajnji je plan da se na Vidikovcu osnuje Centar novih tehnologija koji ce biti u skladu sa Strategijom razvoja sustava strukovnog obrazovanja, a ondje bi se osim Industrijsko-obrtnicke i Strukovne škole naknadno premjestila i Tehnicka. U Županiji procjenjuju da bi na ovoj lokaciji, gdje bi se nastava održavala za oko 1.200 ucenika iz tri škole, bilo potrebno izgraditi oko 10.000 kvadrata.

Pulske srednje škole u kojima je 3.745 ucenika trenutno raspolažu s 22.400 cetvornih metara uz dvije školske dvorane s oko 3.300 kvadrata. Upravo bi se kraj dvorane na Stoji, u cijoj se blizini nalazi praktikum, preselila Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu. Ravnateljica ove škole Ljiljana Radoš, kao predstavnica pulskih ravnatelja srednjih škola, istaknula je da su zadovoljni projektom.

"Svaka je solucija bolja od ovog stanja u kojem se nalaze pulske škole. Ucenici naše škole moraju pet kilometara pješaciti iz škole u Kandlerovoj do Stoje gdje se održavaju prakticna nastava i tjelesni odgoj", upozorila je. Nada se da ce ovaj županijski projekt zaživjeti jer su od 2001. nadležni prezentirali razne planove, ali je konkretnih pomaka bilo malo.

Benussi je istaknula da u ovom trenutku ne mogu precizirati tocnu vrijednost investicije te rokove i dinamiku realizacije, ali da ce za dva mjeseca detaljnije razraditi projekt te ga predstaviti javnosti. Na inzistiranje novinara da odgovori na pitanje do kada ce Glazbena škola, koja je još u rujnu 2007. ostala bez svog prostora, cekati da se oslobodi "žuta škola", Benussi je odgovorila da ne vjeruje da ce se to dogoditi u ovoj školskoj godini, vec najvjerojatnije za dvije godine.

Dodaje da ce se postupnim oslobadanjem cetiri školske zgrade osigurati oko 5.400 kvadratnih metara atraktivnog prostora u centru grada, a cijom prodajom Županija planira dobiti novac za sanaciju i rekonstrukciju preostalih školskih zgrada. Takoder, dio sredstava za projekt Centar novih tehnologija planiraju osigurati iz EU-fondova.


Podijeli: Facebook Twiter