Ucenice nude razgolicene fotografije za novac i bonove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premda je Facebook zabranjen djeci mladoj od 13 godina, svoje profile na toj društvenoj mreži imaju vec i djeca koja pohadaju vrtic, potvrduje istraživanje koje je u djecjem vrticu Zvoncic u Našicama proveo Darko Corkovic, policijski službenik za prevenciju iz PU osjecko-baranjske.

- Cak 73 posto od 232 anketirana mališana igra kompjuterske igrice, 35 posto djece samo ide na internet, 21 posto predškolaca ima vlastiti mobitel, a "samo" šest posto anketirane djece ima otvoren profil na Facebooku, objašnjava Corkovic.

Da bi pristupila Facebooku djeca moraju napraviti lažni profil, a kako to u praksi izgleda, opisuje naš sugovornik: "Djevojcica od deset godina našminkana je i predstavlja se kao da ima 19. Zbog takvog neozbiljnog i neodgovornog ponašanja djeca postaju žrtve pedofila, a takvih je slucajeva sve više".

Premda broj kaznenih djela na štetu maloljetnika od 2007. do 2011. varira, bilježi se konstantan porast djecje pornografije na racunalnoj mreži, a time i pedofilije.

- Djeca su šokirana kad saznaju da je nepoznati "prijatelj" s kojim se dopisuju i koji se predstavlja kao mladic od 15 godina, zapravo muškarac od 50 godina koji im šalje lažne podatke o sebi, uz tudu fotografiju, kaže Corkovic.

Odsjek za prevenciju u kojem Corkovic radi redovito obilazi škole i vrtice na podrucju PU osjecko-baranjske, ali i šire. Corkovic je i predavac na strucnim skupovima Agencije za odgoj i obrazovanje.

Svojim slušateljima uz predavanje "Djeca i mladi u vrtlogu društvene mreže" pokazuje plakate koje su izradili ucenici Škole za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti, medu njima i Tomislav Matišic i Luka Babic, pod vodstvom prof. Marka Šošica. Do sada je održano 47 predavanja za 2.600 ucenika, roditelja i nastavnika.

- Zloporabe na društvenim mrežama i cyberbullying sve su rašireniji medu ucenicima. U vrijedanju i zlostavljanju vršnjaka putem interneta ili mobitela prednjace djevojke. Njihove su poruke cesto (pre)žestoke i vulgarne, kaže Corkovic.

Cesto djevojke mladicima u koje su zaljubljene šalju svoje izazovne i obnažene fotografije, misleci da ce im se tako svidjeti. Te fotografije i poruke budu zlorabljene, završe na Facebooku i drugim društvenim mrežama i postanu predmet izrugivanja, emocionalnih ucjena i prijetnji.

- Zabrinjava i pojava da djevojke prodaju SMS-om ili preko interneta svoje izazovne fotografije za novac ili bon za mobitel, nesvjesne u kakvu se opasnost dovode. Tu pojavu, a rijec je o sextingu, uocili smo doslovce u svakoj srednjoj školi koju smo obišli, upozorava Corkovic.

Takvo ponašanje pojavljuje se vec u osmom razredu, a ucestalo je u prvom razredu srednje škole. Problem je što djeca uopce ne razmišljaju o posljedicama takvog ponašanja i nisu svjesna da cine kazneno djelo, zakljucuje Corkovic.


Podijeli: Facebook Twiter