Ubuduće pisanim putem za spor do 10.000 eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prekogranični građanski i trgovački sporovi u koje su uključena poduzeća i potrošači u budućnosti bi se na europskim sudovima mogli rješavati ubrzanim, u pravilu samo pisanim putem ako vrijednost spora u trenutku podizanja tužbe ne prelazi deset tisuća eura, bez kamata i drugih troškova. To je predviđeno izmjenom uredbe o uvođenju europskog postupka za sporove male vrijednosti, koja je dosad predviđala da se pojednostavljena procedura može primijeniti samo ako se radi o sporu čija vrijednost ne prelazi dvije tisuće eura.

Stara uredba koja je još uvijek na snazi ne koristi se dovoljno, iako bi i njezina primjena mogla smanjiti troškove i trajanje prekograničnih sporova. No, u praksi su se pokazali i mnogi problemi, među ostalim upravo prenizak prag za ubrzane postupke zbog kojeg mnoga mala i srednja poduzeća u Europskoj uniji ne mogu na taj način "utjerati" svoja prava jer su njihovi sporovi uglavnom iznad dvije tisuće eura.

Potrošači bi imali manje koristi od podizanja praga jer se oni obično tuže za manje od dvije tisuće eura, no izmjene uredbe pomogle bi i jednoj petini potrošačkih zahtjeva.

U raspravama među zemljama članicama, Hrvatska je podržala podizanje minimalnog praga, ali smatra da je deset tisuća eura ipak previsoka svota. No, zasad nije poznato koliki bi iznos bio prihvatljiv hrvatskoj strani. Veći problem od praga Hrvatskoj predstavlja prijedlog da države članice moraju opremiti svoje sudove kako bi mogli održavati usmene rasprave putem videokonferencija, telekonferencija ili drugom tehnologijom za komunikaciju na daljinu. Ako bi ta odredba uredbe bila obvezujuća za sve članica - kako to predlaže Komisija - pojedine članice, među kojima je i Hrvatska, morale bi se "baciti" u značajan trošak.

- Namjera je dobra, ali treba biti oprezan da bi se omogućio ravnopravan pristup sudu. Treba voditi računa o zaštiti prava u takvim postupcima, ističe i zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca Bernard Jakelić.

No, da bi bilo koristi od uredbe, izmijenjene ili stare, poduzeća i građani trebali bi biti o njoj bolje informirani. Istraživanje Eurobarometra pokazalo je prošlog proljeća da 86 posto ispitanika u EU-u nikad nije ni čulo za europski postupak za sporove male vrijednosti, a svega jedan posto ga je koristilo. Identična je situacija tada bila i u Hrvatskoj. (I. FRLAN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter