Ubuduce konzultacije o vodotocima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radi zaštite ekosustava vodotoka na podrucju koje pokriva buzetska vodnogospodarska ispostava Hrvatskih voda ubuduce ce se pri planiranju godišnjih radova njeni djelatnici konzultirati s javnom ustanovom Natura Histrica i udrugom Zelena Istra, saznajemo od cerovljanskog nacelnika na ciju je inicijativu u petak održan sastanak. Prisustvovali su mu ravnatelj Nature Histrice Elvis Zahtila, predstavnica Zelene Istre Irena Burba, voditelj buzetske ispostave Hrvatskih voda Aleksandar Kružic i viša inspektorica zaštite prirode pri Ministarstvu kulture Ivanka Jelenic.

Dogovor o neformalnoj suradnji regionalnih ustanova postignut je da bi se kompromisno zadovoljila potreba zaštite okoliša i zaštita od poplava na vodotocima. Naime, dosadašnji razliciti stavovi o zahvatima na vodotocima bili su uzrokovani neuskladenošcu Zakona o zaštiti okoliša i onog o vodama te nedostatkom koordinacije izmedu ustanova za zaštitu prirode i ustanove za upravljanje vodama na razini države, zakljucili su sudionici sastanka te iskazali spremnost za suradnju.

Glavna tema bila je zaštita rijecnog raka na Pazincici, medutim Jelenic je ponovila da se tom problemu mora prici kompleksno jer na njegovu zaštitu utjece i iscrpljivanje vode za potrebe poljoprivrede, industrija, nedostatak kanalizacije na podrucju opcine… Osim toga, na Pazincici se osim zašticenog rijecnog raka nalazi zašticena lombardska žaba i biljne vrste.

Rješenje bi se moglo pronaci u uvrštavanju podrucja Pazincice u nacionalnu ekološku mrežu Državnog zavoda za zaštitu prirode, medutim, prema neslužbenim podacima, nova uvrštavanje ekoloških podrucja pricekat ce ulazak RH u Europsku uniju. Ipak, udruga Zelena Istra namjerava kandidirati Pazincicu Državnom zavodu za zaštitu prirode, kazala nam je Burba i dodala da ne zna koliko ce procedura trajati.


Podijeli: Facebook Twiter