Ubrzo uređenje plaže na popularnom Naftaplinu

Novouređena šetnica u uvali Peškera
Novouređena šetnica u uvali Peškera

U posljednje tri godine Grad Poreč uredio je pet gradskih plaža, a sada je na redu ona nadomak centra, jedina koja i službeno nosi naziv Gradsko kupalište i koja će u turističku sezonu ući s uređenim dijelom od Naftaplina do kupališta. Pritom će se urediti dio šetnice u dužini od 150 metara te nekoliko pristupa plažama. Kako doznajemo iz gradske uprave, dotrajala ograda i klupe zamijenit će se novima, dok će se potporni zid šetnice sanirati. Postavit će se plato za rekreaciju s teretanom na otvorenom, a plaža će dobiti oblutke i dodatne ulaze u more.

Uložili 8 milijuna

Od 2014. godine do danas, Grad je uložio gotovo osam milijuna kuna u sređivanje gradskih plaža i šetnica na Peškeri, u Červar Portu, između uvale Brulo i rta Bare, potom u uvali Sveti Martin i ispod hotela Zagreb. Dobile su i novu opremu, te dodatne sadržaje poput teretana na otvorenom i terena za odbojku na pijesku.

-Osnovni je cilj podignuti standarde svih gradskih plaža na razinu kakvu Poreč zaslužuje te tako valorizirati obalu. Usto, Grad je trenutno i u raznim fazama projektiranja uređenja rive od marine preko dijela ispod gradske palače i kavane, te od Carinskog gata do hotela Palazzo, pa dalje preko Rivete do talijanske osnovne škole. Osim toga, uredit će se i plaža Materada u uvali Sergulja, te ona kod Saladinke, od izvora do ulaza u kamp Ulika. Osim vlastitih sredstava, uložen je i novac Ministarstva turizma koje je Poreču dodijelilo više od dva milijuna kuna za uređenje nekih od najljepših i najpopularnijih plaža na Poreštini, veli Ajna Temimović iz gradskog odjela za odnose s javnošću.

Šetnice, rampe, obluci

Prije tri godine uređene su, dakle, plaža ispod hotela Zagreb i ona između uvale Brulo i rta Bare, koja je poznatija pod nazivom Rekreacijska zona. Zahvaljujući blizini grada, obje su plaže oduvijek vrlo posjećene, a njihovim se uređivanjem gostima olakšao pristup u more i boravak na plaži. Ispod hotela Zagreb uređena je šetnica te sunčalište s kamenim oblucima, formirana je plaža i školjera radi zaštite plaže i sunčališta. Postavljena je i rampa za osobe s invaliditetom te prilazi za pristup u more. Na Brulu se sanirao i dogradio kameni zid, uredilo se sunčalište na novoizgrađenim platoima, a plaža se obogatila oblucima. Obje su plaže opremljene novim tuševima, suncobranima, klupama, ogradama i koševima za smeće, doznajemo nadalje iz Grada. U 2015. konačno je dovršeno uređenje plaže Materada sjever, smještene u uvali Sveti Martin. Nekadašnjoj „divljoj plaži“ s neuređenim pristupom u more i kupalištem, dodani su obluci, izgrađena je rampa za osiguranje pristupačnosti, a šetnica popločena tlakovcem. Na plaži su ostavljene svlačionice i tuševi, napravljen je teren za odbojku na pijesku, pješčanik za djecu, odmaralište za piknik te dječje igralište.

Lani je pak sređena plaža u Červar Portu, koja je smještena gotovo u samom naselju. Na 500 četvornih metara obalnog prostora uklonjena je šikara i produžena je asfaltirana šetnica uz more. Plaža je dobila oblutke, tuševe, kabine za presvlačenje, klupe i koševe za otpatke. Uređeno je i odmaralište za piknik i prostor za roštilj.

Peškera stigla na red

Grad je usto krenuo u preuređenje površine neposredno uz staru gradsku jezgru u uvali Peškera, koja sada ima uređenu šetnicu i plažu. Izgradnjom šetnice, koja nosi naziv Obala 154. brigade Hrvatske vojske, sjeverni dio Poreča spojen je s centrom grada. Duga je 500 metara, široka tri metra i podijeljena na dio za bicikliste i dio za pješake, obojana je različitom bojom tako da pješaci i biciklisti mogli nesmetano koristiti novi put uz obalu. Osvijetljena je novom ekološkom javnom rasvjetom, postavljene su klupe i koševi za otpatke te izvedeni pristupi u more. Na gornjem dijelu šetnice uređena su i dva sunčališta te plaža sa šljunkom, naveli su iz gradske uprave. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter