Ubrzano se priprema dokumentacija za izgradnju bazena

Lokacija bazena bit će pored Doma sportova
Lokacija bazena bit će pored Doma sportova

Nakon što je pulsko Gradsko vijeće usvojilo projekt izgradnje pulskog bazena na pomoćnom igralištu SRC Uljanik-Veruda, zemljištu koje je Grad prenio na gradsku tvrtku Pula sport, najavljeno je da se početak realizacije ovog projekta očekuje početkom iduće godine. Tada, naime, ističe kreditno zaduženje Pula sporta za rekonstrukciju Doma sportova Mate Parlov. Dosad je okončana i velika rasprava o tome kakav bazen izgraditi u Puli odlukom gradskih vlasti da se izgradi onaj "vaterpolskih" dimenzija 34x25 metara, uz koji će biti još jedan manji dimenzija 10x25 metara, te bazen za "bebe" dimenzija 7x6,5 metara.

Izrađen glavni projekt

Iako ova varijanta ne zadovoljava članove plivačkih klubova, ovakav će se objekt ipak početi graditi na Verudi i to početkom naredne godine jer iz Grada Pule odgovaraju da projekt napreduje planiranom dinamikom.

"Projekt izgradnje javnog gradskog bazen vaterpolo dimenzija s rekreacijskim bazenom i popratnim sadržajima, koji će biti dostupni svim građanima Pule, kako djeci predškolskog i školskog uzrasta, osobama s invaliditetom i osobama sa smanjenom pokretljivošću, tako i rekreativcima, osobama treće životne dobi, plivačima i sportskim klubovima, napreduje planiranom dinamikom. S planiranih četiri prostorno-funkcionalne cjeline (ulazni hol s caffe barom; bazenska dvorana s garderobama, sanitarnim propusnicima, saunom i servisnim sadržajima; fitness, tribine i multifunkcionalna dvorana, te tehnički prostori) sadržajno će zadovoljiti sve potrebe budućih korisnika", navode iz gradske uprave.

Dubina 2,2 metra

Dosadašnjim radnjama u sklopu projekta izgradnje gradskog bazena, pojašnjavaju nadalje, izrađen je glavni projekt koji je 22. kolovoza upućen javnopravnim tijelima (PU istarska, HEP-Elektroistra, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, Pragrande, Vodovod, Plinara, Hrvatske vode, Ministarstvo zdravlja) na ishodovanje potvrda. Po ishodovanju navedenih potvrda slijedi procedura ishodovanja građevinske dozvole, te potom izrada izvedbenih projekata s pripadajućim troškovnicima. Po izradi dokumentacije raspisat će se javni natječaj za izvođenje radova i dodatne popratne usluge, nakon čega počinje fizička izgradnja bazena.

Bazenska dvorana planirana je kao veća dvorana s bazenom dimenzija 34x25 metara dubine 2,2 metra i manja dvorana s multifunkcionalnim bazenom dimenzija 10x25 metara dubine od 0,8 do 1,2 metar u dijelu za neplivače i konstantnom dubinom od 1,2 metara u dijelu za osobe s posebnim potrebama. Uz to planira se i manji bazen za djecu dimenzija 7x6,5 metara dubine do 50 centimetara, dodatni sanitarni čvor i prostorija za prvu pomoć sa spasilačkom službom, sveukupno za 320 korisnika. Objekt će, sukladno standardu, biti opremljen garderobama, sanitarnim čvorovima, kabinama, garderobnim ormarićima, tuševima, odnosno sadržajima za sve kategorije korisnika. Sauna je planirana s relax ležajevima i više saunskih programa uz prateće elemente karakteristične za takav objekt, koji će imati i multifunkcionalnu dvoranu te veću dvoranu za fitness s garderobama i sanitarijama, između kojih će se nalaziti prostor tribina s 320 mjesta. Tehnički prostori predviđeni su za smještaj instalacija i opreme.

Kredit od Nove godine

Već prilikom odluke kakav će se bazen graditi, Grad Pula je zemljište omanjeg pomoćnog igrališta na SRC-u Uljanik-Veruda prebacio na Pula sport, za kojeg se tada navodilo da će se kreditno zadužiti do 45 milijuna kuna nakon što koncem godine okonča plaćanje zaduženja za rekonstrukciju Doma sportova Mate Parlov. Godišnja rata kredita, najavljeno je tada, plaćat će se jer od 1. siječnja 2017. godine prestaje plaćanje najma Doma sportova u iznosu od 6,9 milijuna kuna, uz 650 tisuća kuna koje Grad Pula trenutno plaća klubovima za korištenje bazena u Valbandonu. Tih 7,5 milijuna kuna iskoristit će se za plaćanje kredita. Bazenom, za koji će se dignuti kredit na 15 godina, upravljat će javno poduzeće Pula sport.

"Sukladno odluci Gradskog vijeća Pula sport d.o.o. kreditno će se zadužiti za izgradnju bazena pod uvjetima sukladnim provedbi javne nabave za dugoročni financijski kredit za izgradnju bazena. Ponavljamo da aktivnosti po projektu izgradnje gradskog bazena napreduju planiranom dinamikom te očekujemo kako će se i predstojeće provoditi bez odstupanja", ističu nadležni u Gradu.

Od 35 parkirnih mjesta, 13 za osobe s invaliditetom

U odnosu na idejni projekt smanjen je broj parkirnih mjesta uokolo objekta s obzirom na parkirališta stadiona i Doma sportova Mate Parlov. "Svi planirani sadržaji, od kojih je glavnina gore navedena, i njihova kvantifikacija osigurat će da bazenski kompleks bude visokog standarda za sve korisnike. Drugim riječima, inicijalno postavljen sadržajni koncept građevine u cijelosti je zadržan dok su minimalna odstupanja nastala kao rezultat detaljnije razrade idejnog rješenja. Budući da unutar cijelog kompleksa u zoni sportskog centra na Verudi postoje osigurana parkirališna mjesta u ovoj fazi uz samu građevinu planira se 35 parkirališnih mjesta od čega je 13 mjesta namijenjeno osobama s invaliditetom. Na taj način će se osobama s invaliditetom osigurati značajno više parkirališnih mjesta no što je to određeno propisanim normama", kažu iz Grada Pule. (Goran ROJNIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter