Ubojstvo u Osijeku: Žena umirala, susjedi šutjeli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Traje istraga oko ubojstva Osječanke Ljerke Stanković Mikuš (35). Bivši suprug Petar Mikuš (46) iz Osijeka koji je Ljerku u srijedu poslije 15 sati nožem ubio u njezinom podstanarskom stanu u Strossmayerovoj ulici u Osijeku, u stabilom je stanju. Policija ga čuva i čeka da se probudi ne bi li doznala motiv i okolnosti koje su prethodile ubojstvu i pokušaju samoubojstva. Ljerka i Petar rastali su se prije tri godine.

Podsjetimo, Mikuš je, prije nego je ušao u stan bivše supruge, ispred zgrade razgovarao na mobitel prijetio i psovao. U stanu je nasrnuo na nju, a stanarka nasuprot stanu ubijene žene vidjela je kada je ženi držao ruke, a drugom je ubadao nožem u trbuh. Nakon toga iz stana se čula i lomljava stakla. Žena koja je svjedočila groznom činu odmah je pozvala policiju, dok su stanari zgrade u kojoj se zločin zbio stajali na balkonu i slušali.

Dok je policijska patrola stigla, sve je utihnulo. Pozvali su vlasnika stana i zatekli mrtvu ženu te muškarca koji je pokazivao znakove života. Odmah je prevezen u bolnicu. Prema izjavama očevidaca na parkiralištu je pronađen mobitel ubijene. Navodno joj je bivši suprug oteo mobitel iz ruke da ne može pozvati pomoć i bacio ga preko balkona na ulicu. Građani su se pitali zašto policajci odmah nisu ušli u stan, no oni to po zakonu nisu smjeli.

-  Policija zakonski ne može ući ni u čiji stan bez naloga. Da je netko od susjeda rekao da se iz stana čuo poziv za pomoć, ušli bismo odmah. Međutim, svi su šutjeli i nije bilo osnova za nasilni ulazak, rekao je Marko Ćaleta, glasnogovornik PU osječko-baranjske.

Zašto nitko od stanara zgrade nije reagirao? Stajali su i sve slušali. Možda bi bila živa da su odmah zvali policiju. Danas, čim netko glasnije pusti glazbu, odmah se zove 192, a kada se svjedoči nasilju, svi spuštaju rolete i prave se da ih se to ne tiče.

U Hrvatskoj je u posljednjih deset godina ubijeno više od 300 žena. Njih 204 bile su žrtve obiteljskoga nasilja. Da netko nije okrenuo glavu na drugu stranu, možda se život neke od njih nije morao nasilno prekinuti. (Sandra LACIĆ/NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter