Ubojstvo na Medulinskoj: Gordošu prijeti do 40 godina

Vladimir Gordoš ostaje u pritvoru zbog osobito teških okolnosti ubojstva (arhiva)
Vladimir Gordoš ostaje u pritvoru zbog osobito teških okolnosti ubojstva (arhiva)

Još mjesec dana istražnog zatvora, bez mogućnosti njegove zamjene jamčevinom, pa ni onom od pola milijuna kuna, odredio je 6. lipnja na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva sudac istrage 49-godišnjem Puljaninu Vladimiru Gordošu koji se iza rešetaka zbog ubojstva Aldina Pašukana (48) iz Medulina nalazi od 16. svibnja.

Razlozi za određivanje, odnosno produljenje istražnog zatvora Gordošu ovoga su puta drukčiji nego prije mjesec dana, a rezultat je to dosad provedenih dokaznih radnji policije i Županijskog državnog odvjetništva, zbog kojih ga se sada sumnjiči za teško, a ne tzv. obično ubojstvo.

U svibnju, neposredno nakon usmrćivanja Pašukana u njegovom land roveru na Medulinskoj cesti, Gordoš je zadržan u istražnom zatvoru zbog opasnosti da bi na slobodi mogao ometati istragu tzv. običnog ubojstva prikrivanjem dokaza i utjecajem na svjedoke. Takva pravna kvalifikacija djela omogućavala je i da mu se odredi jamčevina pa je sudac istrage to i učinio riješivši da uplati li jamstvo od pola milijuna kuna Gordoš može biti pušten iz istražnog zatvora i kraj istrage, a moguće i suđenje, dočekati na slobodi. No, jamstvo nije uplaćeno, a jedini osumnjičenik za likvidaciju 48-godišnjaka i dalje je iza rešetaka.

Na zaključak da su u manje od mjesec dana istragom utvrđene neke nove činjenice i okolnosti navodi podatak da Vladimira Gordoša Županijsko državno odvjetništvo sada sumnjiči da je Pašukana ubio iz koristoljublja, bezobzirne osvete, mržnje ili iz drugih niskih pobuda.

Razlika u pravnoj kvalifikaciji nedjela odražava se na visinu kazne jer za obično ubojstvo Kazneni zakon predviđa zatvor od najmanje pet godina, dok je za teško ubojstvo propisana kazna od deset do maksimalno 40 godina zatvora. (M. KOŠTA)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter