Ubojstva civila: Američkom vojniku doživotni zatvor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši američki vojnik Robert Bales osuđen je u petak na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja zbog ubojstva 16 nenaoružanih afganistanskih civila, uglavnom žena i djece, u Kandaharu u ožujku prošle godine.

Smrtnu kaznu izbjegao je priznanjem zločina u okviru nagodbe u lipnju, a šestočlana porota je nakon manje od dva sata vijećanja odlučila da bi taj veteran, koji je četiri puta bio u vojnim misijama u Iraku i Afganistanu, ostatak života trebao provesti u zatvoru.

Vojni tužitelj je na vojnom sudu u državi Washington rekao da je Bales djelovao sam i s predumišljajem dok je naoružan pištoljem, automatskom puškom i bacačem granata dva puta izišao iz baze u Kandaharu i u kućama ubio nenaoružane seljane, većinom žene i djecu, a između napada je razgovarao sa jednim vojnikom i rekao "ubio sam nekoga".

"To je bila šetnja hladnokrvnog ubojice", rekao je vojni tužitelj, pukovnik Jay Morse. Taj slučaj ubojstava označen je kao najgori napad jednog američkog vojnika na civile još od Vijetnamskog rata i dodatno je zategnuo američko-afganistanske odnose, nakon više od deset godina rata u toj zemlji. 

Obrana je tvrdila da se Bales psihički slomio jer mu je to bila četvrta tura u ratnoj zoni i da je patio od posttraumatskog stresa. Neki od članova obitelji žrtava koji su svjedočili u postupku izrazili su na konferenciji za novinare razočarenje izrečenom kaznom jer su željeli da okrivljenik bude osuđen na smrtnu kaznu.

"Taj ubojica je usred noći upao u moju kuću i ubio 11 članova moje obitelji", rekao je Mohammad Wazir koji je izgubio suprugu i šestero od sedmero njegove djece te članove šire obitelji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter