Ubojici poznanika kazna povećana s pet na osam godina zatvora

Anti Memiću na ruku nisu išli podaci iz socijalne anamneze (D. ŠTIFANIĆ)
Anti Memiću na ruku nisu išli podaci iz socijalne anamneze (D. ŠTIFANIĆ)

Zbog lanjskog ubojstva 27-godišnjeg Marija Šarčevića u Novigradu, Ante Memić (24) iz Bjelovara će umjesto pet godina u zatvoru provesti ukupno osam godina. Odlučio je tako Vrhovni sud nakon razmatranja žalbi koje su na prvostupanjsku presudu pulskog županijskog suda uputili Županijsko državno odvjetništvo i sam Memić putem svog branitelja.

Memić je osuđen na petogodišnju zatvorsku kaznu 9. lipnja ove godine nakon što je priznao krivnju po optužnici koja ga je teretila da je 29. srpnja 2015. godine oko 5 sati u Ulici Murve u Novigradu u prolazu između zgrada na brojevima 50 i 52 nakon kraćeg verbalnog i fizičkog sukoba, s ciljem da ga liši života dvaput, ubo Marija Šarčevića nožem. Nanio mu je jednu ubodnu penetrirajuću ranu desnog ramena i jednu ubodnu penetrirajuću ranu na prednjoj lijevoj strani prsnog koša, uslijed čega je Šarčević preminuo na mjestu događaja.

Agresivno ponašanje

Okrivljeni se putem odvjetnika žalio na preoštru kaznu, a državno odvjetništvo smatralo je kaznu preblagom držeći da je sud precijenio olakotne okolnosti a podcijenio otegotne okolnosti.

- Prvostupanjski sud je s jedne strane pravilno utvrdio sve okolnosti koje su bile od utjecaja za odmjeravanje kazne, cijeneći kao olakotne okolnosti na strani optuženika njegovo priznanje, čime je dao svoj doprinos skraćenju trajanja postupka, njegovo kajanje, neosuđivanost, činjenicu da je i sam oštećenik svojim ponašanjem pridonio nastanku djela koje je optuženi počinio u stanju smanjenje ubrojivosti… (Marica KOŠTA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter