Ubojici iz Konobe u Senju mjesec dana istražnog zatvora


Nešto prije podneva u Županijsko državno odvjetništvo jučer je na ispitivanje priveden 55-godišnji Ivan Tomljanović iz Senja, osumnjičen za ubojstvo i pokušaj ubojstva još dvije 
osobe. Subotu je proveo na kriminalističkom istraživanju u Policijskoj upravi ličko-senjskoj da bi jučer u jutarnjim satima bio dovezen i smješten u riječku pritvorsku jedinicu.

Dokaznu radnju prvog ispitivanja nad osumnjičenikom uz odabranog odvjetnika Marka Kuvača proveo je dežurni tužitelj Županijskog državnog odvjetništva Doris Hrast koji je, nakon što ga je ispitao, predložio za Tomljanovića istražni zatvor.

Senjsko subotnje jutro Tomljanović je u trenu pretvorio u krvavi obračun u disco clubu Konoba koji se nalazi u centru Senja, ustrijelio je 38-godišnjeg Tomislava Lopca i ranio dvojicu mladića, 26-godišnjeg Tina Rončevića i 27-godišnjeg Josipa Mesića iz Senja.

Uzeli ga u "đir"

Ivan Tomljanović je znao zalaziti u noćni klub, bio čest gost, pa je i te noći navratio, ali i bio nasrtljiv prema nekim gostima, posebno djevojkama. No, i pojedini posjetitelji provocirali su 
Tomljanovića, najviše zbog njegovih godina i činjenici da mu baš i nije mjesto u lokalu gdje zalaze ipak nešto mlađe generacije. Iako će okolnosti događaja biti predmet istrage, neki su svjedoci potvrdili da su Tomljanovića pokušavali istjerati "vritnjacima", mladi su ga provocirali, uzeli u "đir", podsmjehivali mu se, aludirajući na njegove godine.

No, voditelj Kluba Tomislav Lopac koji je ujedno brinuo o redu u lokalu nekoliko ga je puta 
upozorio da pripazi na ponašanje, bio je zamoljen u nekoliko navrata da napusti lokal, a da ne dosađuje gostima upozorili su ga i prijatelji ubijenog Lopca, Rončević i Mesić. Bilo je tu, kako doznajemo, i grubljih riječi i naguravanja, a sve kako bi se Tomljanovića upozorilo da promijeni ponašanje i da izađe iz lokala. Kasnije, nakon krvavog obračuna, kad je Tomljanović odveden u policijsku postaju, testiran je na alkohol pa iako za sada nisu poznati promili, potvrđeno je da je bio pod utjecajem alkohola.

Revolverski hici

Tomljanović je na kraju i izašao iz noćnog kluba, ali se i vratio, zaključivši da se takvo ponašanje mora "kazniti". Otišao je do stana, niti dvjestotinjak metara udaljenog od noćnog kluba, pa se vratio s pištoljima, u ruci s HS-om, a za strukom oboružan revolverom Smith and Wesson. Nitko nije slutio zlo, da će samo koji trenutak kasnije klubom odzvanjati 
revolverski hici, najprije po lokalu, a onda je Tomljanović, kad mu se Lopac obratio i kazao da prestane, uperio pištolj u njega i prvim metkom ranio ga u predjelu trbuha, a onda još jednim u ruku pa trećim u predjelu glave.

Gužva, vriska, bježanje, Lopac leži nepomično na tlu, u toj strci i metežu Rončević i Mesić pokušavaju smiriti podivljalog Tomljanovića, ali on i njih pogađa mecima. Rončevića ranjava s tri metka, Mesića pogađa jednim hicem. Tajac u lokalu, Mesić uspijeva dopuzati do ulice gdje je klonuo nadomak drugog lokala koji se naslanja na noćni klub. Tomljanović izlazi iz Konobe, udaljava se ubrzanim korakom prema kući, ali ga u tom trenutku na tridesetak metara udaljenosti hvata noćni portir, zaposlenik hotela koji se, čuvši pucnjavu iz Konobe, bacio na Tomljanovića i držao ga na tlu sve do dolaska policije.

S buđenjem jutra Senjom se proširila vijest o ubojstvu i ranjenim mladićima, građani su bili u šoku. Policija je ogradila krvavo poprište trakama zbog očevida, prometnica je u dužini od tristotinjak metara bila je zatvorena za promet dok je trajao očevid kojim je 
rukovodio riječki županijski tužitelj Igor Bijelić. Tijelo ubijenog Lopca nije se micalo do kasnih 
poslijepodnevnih sati dok kriminalisti i forenzičari nisu izuzeli sve tragove oružanog obračuna.

Posjedovao dozvolu

Županijski tužitelj Hrast prijavio je Tomljanovića za kazneno djelo teškog ubojstva i dva teška ubojstva u pokušaju. Što se tiče oružja, Tomljanović je posjedovao dozvolu za oružje, za pištolj i revolver.

Ubijeni Lopac otac je dvoje djece, omiljen u gradu, obitelj mu je vezana za ugostiteljski biznis, s ocem je držao restoran Jablan u Senjskoj Dragi, a noćni klub Konoba, vlasnika Ivana Prpića Meduze, vodio u svakom pogledu.

Dežurna sutkinja istrage Županijskog suda Ksenija Zorc prihvatila je prijedlog tužitelja Hrasta te će Tomljanović najmanje mjesec dana biti u istražnom zatvoru, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali i opasnosti od ponavljanja djela, s obzirom na to da je još dva mlada čovjeka pokušao lišiti života. Rončević i Mesić i dalje su pod budnom paskom liječnika riječkog KBC-a, nakon operativnog zahvata kojem su obojica podvrgnuti zdravstveno stanje im je stabilno, ali još uvijek kritično. Tijekom današnjeg dana tijelo ubijenog Tomislava Lopca bit će obducirano na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku. Tomljanovićev odvjetnik Marko Kuvač za sada nije htio komentirati slučaj, veli da se mora upoznati s do sada utvrđenim činjenicama i pripremiti za istražni tijek nezapamćenog zločina u Senju. (PIŠE Slavica KLEVA)



Podijeli: Facebook Twiter