"Ubojice Zlatko Svirčiću, gorjet ćeš u paklu"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ubojice Zlatko Svirčiću, gorjet ćeš u paklu!", riječi su koje je napisala Maja Musap Orlović komentirajući vijest o smrti supruga Marina Orlovića (49), koji je na Odjelu intenzivne njege zadarske bolnice preminuo u nedjelju navečer, peti dan od pucnjave u naselju Bili Brig. U prošli utorak na njega i desetomjesečnog sina, kojega je držao u naručju, u klasičnoj zasjedi je iz nelegalnog oružja pucao Zlatko Svirčić, bivši suprug Maja Musap Orlović. Marino je pogođen s najmanje četiri metka u prsa i glavu te je od tada bio u komi, a kako smo saznali iz OB Zadar gdje je ležao na Jedinici intenzivnog liječenja, preminuo je nešto prije 22 sata od posljedica ranjavanja u glavu.

Dijete se dobro oporavlja
Ranjeni desetomjesečni dječak se, kako smo doznali, dobro oporavlja u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti, skinut je s respiratora i diše sam te se brojni tim liječnika, koji se o njemu brinu, nada oporavku. Neki govore da je ovaj tragični događaj možda i mogao biti spriječen da je nasilnik bio adekvatno kažnjen zbog ranijih prijava za obiteljsko nasilje, među kojima je i ona iz 2002. godine kada je napao Marina i Maju. Tada je također imao nelegalni pištolj iz kojeg je pucao te je metak probio vrata Marinova i Majina doma. Za to je osuđen na šest mjeseci uvjetno. Unatoč toj kazni i zabrani približavanja i komuniciranja s obitelji, nasilje se u nekim oblicima ponovilo još nekoliko puta, čak i na Majinom radnom mjestu.

Prošli utorak Zlatko je u tamnom kombiju stigao ispred doma svoje bivše supruge te pričekao da netko izađe. Obitelj je u jutarnjim satima krenula u izlazak. Maja
je navodno ostala u kući dovršiti spremanje, a iz kuće je izašao Marino s djetetom u naručju. Zlatko je odmah zapucao prema njima ispraznivši cijeli šaržer, a njegov plan ubojstva bivše supruge spriječio je prvi susjed koji ga je udario i izbio mu pištolj iz ruke.

Optužba se mijenja
Zlatko je pobjegao te se nešto kasnije sam prijavio u II. policijsku postaju, otkud je prevezen u pritvor s optužbom za pokušaj teškog ubojstva. Osim Maje i ranjenog dječaka, preminuli Orlović bio je otac još jedne curice iz braka s Majom, a s njima je živjela i Majina kćer iz prvoga braka. Starija djevojka je za vrijeme napada bila u školi, dok je mlađa bila u vrtiću. Slobodan Denona, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zadru kazao nam je da je doneseno rješenje o provedbi istrage za tri pokušaja ubojstva te da se smrću Marina kvalifikacija dijela mijenja na teško ubojstvo i dva pokušaja ubojstva za što je zapriječena dugotrajna zatvorska kazna, do 40 godina. (B. KUPČAK)
 


Podijeli: Facebook Twiter