Ubojicama Pukanica prijeti 40 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Iako su krajnji narucitelj i financijeri atentata na Ivu Pukanica ostali i nakon ovog postupka nepoznati, evidentno je da dolaze iz krugova medunarodne duhanske mafije, jer je ona dovoljno jaka da osigura znacajna sredstva za financiranje zlocinackih organizacija.

Cilj te mafije je pod svaku cijenu zaštititi profit od šverca duhanskih proizvoda, koji se naknadno ulaže u nekretnine uglavnom u tranzicijskim zemljama cime se onemogucava normalan napredak. Zato je duhanska mafija angažirala Sretena Jocica, koji se u krim-miljeu etablirao kao osoba za najprljavije poslove.

Nakon što Pukanic nije prihvatio novac ne bi li prestao pisati o duhanskoj mafiji, organizirana je njegova likvidacija. Za cijenu ubojstva Ive Pukanica nije se pitalo."

Dio je to završnog govora zamjenika ravnatelja USKOK-a Slobodana Šašica na samom kraju sudenja skupini optuženih za atentat na Pukanica u kojem je stradao i Niko Franjic.

Najsnažniji nasilni cin
- Ovo je bio najsnažniji nasilni cin u povijesti naše zemlje. Nadležne službe još moraju imati na umu da ovim optuženicima nisu iscrpljeni ljudski resursi ove zlocinacke organizacije kojoj je nesvjesno pomoglo i domace pravosude, upozorio je Šašic podsjecajuci da je u Hrvatskoj bio pokrenut postupak za izrucenje Roberta Matanica iz zatvora u Srbiji iako to sud na kojem je procesuiran zbog iznude nije tražio.

- Za to nije postojao državni, vec privatni interes. To izrucenje pokrenuto je na inicijativu tadašnje visoke dužnosnice pravosuda. Sve to ukazuje na to da je ova kaznena djela u okviru zlocinackog plana pocinila zlocinacka organizacija, rekao je Šašic, ne imenujuci izravno Vesnu Škare-Ožbolt, cije je ime ranije tijekom ovog postupka spominjano u vezi s Matanicevim izrucenjem.

Dio grupe još slobodan

Vrlo eksplicitno tužitelj je pak zatražio najstrožu kaznu za Matanica i ostale jer je atentat na Pukanica kazneno djelo "pocinjeno protiv slobode novinarske rijeci i protiv demokracije". Za takva teška ubojstva pocinjena iz koristoljublja zakon predvida kaznu do 40 godina zatvora.

Da su dijelovi ove zlocinacke grupe još uvijek na slobodi Šašic je argumentirao pismom što ga je Robert Matanic poslao upravo njima iz pritvora, tražeci da pretuku "krunskog svjedoka" Tomislava Marjanovica.

- Svi optuženici pokušali su diskreditirati Marjanovica. Ta, on nije sveucilišni profesor, vec je bio clan ove zlocinacke grupe. Kada je 4. travnja prošle godine dobio poziv od policije u Slavonskom Brodu još s vrata je pitao: "Je li to zbog Pukanica?".

Nakon toga postao je "krunski svjedok", a taj status mogao je dobiti i Robert Matanic, no on je od pocetka negirao svoju ulogu.


Podijeli: Facebook Twiter