Ubojicama i pljačkašima Fine 70 godina zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sedam godina nakon pljačke Fine u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu, u kojoj su ubijeni zaštitari Sokol Marića, Drago Renar i Stipe Mušar, te ukradeno dva milijuna kuna, Županijski sud u Zagrebu nepravomoćno je krivima proglasio Dubravka Žugelja, Ivana Tucmana, Ivicu Štrka, Antu Rosu i Ivana Boršića. Ukupno su dobili 70 godina robije.

Dubravko Žugelj (29) je dobio 40 godina, Ivan Boršić (37) - 10 godina zatvora, Ivan Tucman (29) četiri godine, Ivica Štrk (48) zatvorsku kaznu u trajanju od 10 godina, Jedanaesti optuženi, 42-godišnji Ante Roso koji je uvijek u bijegu osuđen je na deset godina. Dražan Bekavac (39) i Krsto Bilobrk su oslobođeni krivnje.

Uz njih na optuženičkoj klupi našli su se Jurica Tumpak (49), Dražen Elčić (37), Fehko Imanović (36), Mario Palić (41) i Krsto Bilobrk (41). Jedanaestoricu nepravomoćno osuđenih razbojnika teretilo se da su sudjelovali u različitim kombinacijama - po trojica ili četvorica - u šest pljački na području Zagreba u periodu od 2004. do 2008. godine te ukupno ukrali 6,3 milijuna kuna. Krsto Bilobrk, istarski poduzetnik, bio je zadužen za pranje ukradenog novca.

Tucman, Boršić, Štrk i Elčić priznali su krivnju, a tužiteljstvo je u završnoj riječi za Boršića, inače trostrukog ubojicu iz sredine devedesetih u Zaprešiću, zatražilo blažu kaznu, budući da je bio pokajnik.

Nadalje, upravo su Roso i Boršić, prema optužnici, organizirali niz kriminalnih akcija, među kojima je najpoznatija i najbrutalnija bila upravo pljačka poslovnice Fine u Zvonimirovoj ulici. A za ubojstvo dvojice zaštitara Tužiteljstvo drži odgovornim Žugelj.

Podsjetimo skupina je uhićena nakon što je u prosincu 2010. godine došlo do pucnjave ispred dječje igraonice na Zagrebačkom velesajmu.

Policija je privela Štrka i Brošića, a potonji im je tijekom istrage priznao da zna sve o pljački Fine, ali još nekoliko velikih razbojstava u Zagrebu. Boršić je policajcima otkrio da je zajedno s Rosom isplanirao cijelu akciju. No prokazao je i Dubravka Žugelja, Ivicu Štrka i Ivana Tucmana, kao nesporedne počinitelje.

Sve do Boršićeva priznanja policija je bila uvjerena da je Finu odradila skupina Nenada Filipovića kojoj se sudilo, ali je nakon nedostatka dokaza 2006. godine oslobođena. Iza rešetaka ostao je samo Ognjen Grubić jer ga je sud proglasio krivim za ubojstvo građanina Dragutina Golika koji je pokušao pljačkaše spriječiti u bijegu nakon što su orobili Zagrebačku banku u Drvinju.

Inače, umirovljeni specijalac HV-a Filipović je u kolovozu 2009. pronađen mrtav u kući svog ratnog zapovjednika u Pakoštanima. Obdukcijom se utvrdilo da je umro od predoziranja drogom i tabletama. (tportal)

 


Podijeli: Facebook Twiter