Ubojica Radmile Marković još uvijek nije pronađen

Zgrada u kojoj je ubijena Radmila Marković (Arhiva)
Zgrada u kojoj je ubijena Radmila Marković (Arhiva)

Ubojstvo Puljanke, 78-godišnje Radmile Marković, koje se dogodilo prije punih pet godina, još nije riješeno. Njezin ubojica još je uvijek na slobodi, a dosje o ubojstvu u Policijskoj upravi istarskoj otvoren.

Radmila Marković, pronađena je razmrskane glave u svom prizemnom stanu u De Franceschievoj ulici u naselju Veruda Porat 29. siječnja oko 19.30 sati. Na podu kuhinje svu u krvi, kroz podignute rolete na balkonskim vratima, ugledala ju je kćerka koja ju je došla posjetiti sa svojom kćerkom jer joj se majka nije javljala na telefonske pozive. A zvala ju je više puta jer je tog petka nešto ranije doputovala iz inozemstva. Zabrinula se da se majci nešto dogodilo tim više što joj je muškarac, s kojim je majka bila u vezi prethodno rekao da Radmilu nije vidio niti čuo dva dana, odnosno od srijede navečer.

Ubijena tupim predmetom

Radmilina kći bila je prestravljena prizorom, iako je naslućivala da se majci nešto dogodilo jer su ulazna vrata stana bila zaključana, a ključ u bravi. Na mjesto događaja pozvana je Hitna pomoć i policija koja je očevidom utvrdila da je majci pozlilo te da je nezgodno pala i ozlijedila glavu te preminula. No ipak je tijelo prevezeno na obdukciju i tek je tada za ožalošćenu obitelj uslijedio veći šok. Radmila je preminula od ozljede glave koju joj je netko nanio tupim predmetom. Dakle, ne radi se o nesretnom padu, već o ubojstvu. Policija je podignuta na noge, vratila se na mjesto zločina u potrazi za tragovima ubojice. No, oni do danas nisu rezultirali njegovom identifikacijom i uhićenjem. Prema onome što se zna policija je prvotno olako prihvatila da je žena nezgodno pala i preminula zato što u stanu nije pronašla nikakve sumnjive tragove: ulazna vrata stana su bila zaključana s unutarnje strane, a ključ u bravi, u stanu ništa nije ukazivalo da je ubojstvu prethodila borba žrtve i ubojice, iz stana nije ništa ukradeno, osim fotografije njezina pokojnog supruga, Radmila je na sebi imala pregaču, u stanu je gorjelo svijetlo. Policija je pokrenula opsežnu istragu. Pretpostavilo se da je Radmila poznavala ubojicu. Očekivalo se da su kamere na ulazu u susjedni stan snimile Radmilinog posjetitelja, ali nisu jer su bile u kvaru. Policija je s raznim osobama obavila više od stotinu razgovora.

Nerazjašnjen motiv

Navodno je osumnjičeni bio "lociran", ali nije bilo dovoljno materijalnih dokaza da ga se osumnjiči i uhiti, a kasnije i optuži. Policija je u istrazi također došla do podatka da je ubojica viđen kada je napuštao stan preskočivši balkonsku ogradu, a da je na rukama imao žute rukavice. No taj se podatak nije potvrdio i nije bio ni od kakve koristi za rješenje zločina. Motiv ubojstva, koji bi policiju doveo na trag ubojici nije razjašnjen. Zašto bi netko ubio stariju ženu, umirovljenicu bez vrjednije imovine? Je li točna teza da je žena poznavala ubojicu? Možda je ubojica ušao u stan kao što je i izašao, kroz balkonska vrata, a da ga Radmila nije primijetila, pritajio se, a kada ga je primijetila udario je u glavu?

Na sva ta pitanja do sada nema odgovora. Zabrinjavajuće je da je ubojica još uvijek na slobodi. (Silva BODLAJ IVAŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter