Ubodi rijetko izazivaju alergijsku reakciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljeto je vrijeme kada su ubodi raznih insekata vrlo česti. Koliko su i jesu li oni opasni te treba li se i kada zbog njih javiti liječniku, upitali smo Srđana Jerkovića, ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije. Kako je rekao, ubodi insekata zbog kojih treba juriti na hitnu doista su rijetki. Crnih udovica na ovim prostorima praktički nemamo, a ubodi pčele, ose ili stršljena u jako rijetkim slučajevima izazivaju alergiju zbog koje se hitno treba javiti liječniku.

Ubodi komaraca bezazleni

- U tom se slučaju osoba može ugušiti stoga se, ako primijetite jaku oteklinu i crvenilo hitno se treba javiti liječniku, napomenuo je Jerković.

No, takvih situacija gotovo i nemaju, budu svega dva slučaja godišnje. Srećom, većina osoba dobro reagira na ubod pčele i nema potrebe javiti se liječniku.

- Neki čak nemaju apsolutno nikakve reakcije, čak štoviše, pčela ugiba nakon uboda dok ubodenoj osobi ne bude apsolutno ništa, rekao je dodavši da su ubodi komaraca u sto posto slučajeva bezazleni tj. ne izazivaju nikakve reakcije.

Njegove riječi potvrdio je Svetozar Janković iz Livada koji se pčelarstvom bavi već 22 godine i ima 150 košnica.

- Tri do četiri uboda pčela za mene je normalna stvar. Srećom nemam na ubode nikakve reakcije. Zna se dogoditi da radim brzo pa budem neoprezan i ubode me i do 50 pčela. Tada se jednostavno maknem s pčelinjaka, ispričao nam je Janković.

Njegova supruga, koja je alergična i ponekad u vrtu "zaradi" ubod mora hitno liječniku. Kako je rekao, osobe alergične na ubod pčele već u roku od 15 minuta imaju jake reakcije, dolazi do gušenja i vrlo je važno da odmah dobiju liječničku pomoć.

Razgovarali smo s kolegicom novinarkom, Kristinom Macuka koja je u travnju prilikom snimanja reportaže o pčelama za jednu TV emisiju "zaradila" ubod.

Antialergijska injekcija

- Imala sam zaštitno odijelo i prekriveno lice, međutim, nisam nosila rukavice jer sam u ruci držala kameru. Pčela me ubola zbog neopreza, naime bila mi je između prstiju koje sam ja ne razmišljajući skupila. Osjetila sam ubod i peckanje a pčelar kojeg sam snimala odmah mi je iz prsta izvadio žalac, rekla nam je.

Otekao joj je prst, a u roku od 10 sati čitava ruka do zgloba bila joj je otečena.

- Na kraju sam zbog svraba i otekline otišla liječniku opće prakse. Dobila sam antibiotsku kremu i preventivno, u dva navrata antialergijsku injekciju te mi je za dva dana sve splasnulo, ispričala nam je Macuka. (Paola ALBERTINI)


Podijeli: Facebook Twiter