Ubio se Bekim Fehmiu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poznati glumac Bekim Fehmiu ubio se u svom stanu u beogradskom naselju Zvezdara, javlja B92. Imao je 74 godine i bio je je dan od najpoznatijih filmskih glumaca u nekadašnjoj Jugoslaviji, a ostvario je i veliku medunarodnu karijeru i suradivao s brojnim velikanima filma.

Snimio je tridesetak filmova, glumio je izmedu ostalog u filmovima "Specijalno vaspitanje" (1977.) Gorana Markovica, "Partizanska eskadrila" (1979.) Hajrudina Krvavca, a najveci uspjeh postigao je ulogom Belog Bore u kultnom filmu "Skupljaci perja" (1967) redatelja Aleksandra Petrovica, nagradenim Zlatnom palmom u Cannesu.

U karijeri je radio sa slavnim producentima, redateljima i glumcima poput Dina De Laurentisa, Johna Hustona i Ave Gardner, a medu zapaženijim ulogama bila je ona Odiseja u istoimenoj talijanskoj seriji. Dobitnik je brojnih nagrada, medu kojima je i Zlatna arena s pulskog festivala za ulogu Halil-bega u filmu "Roj".

Godine 2001. Samizdat B92 objavio je knjigu "Blistavo i strašno" u kojoj se Fehmiu prisjetio djetinjstva provedenog u Sarajevu gdje je roden 1. lipnja 1936., Skadru i Prizrenu. Tom se knjigom vratio u javni život iz kojeg se povukao 1987. u znak protesta protiv antialbanske propagande i širenja mržnje prema Albancima.

Fehmiu je bio oženjen Brankom Petric, s kojom ima dva sina - Hedona i Uliksa, koji je takoder glumac.


Podijeli: Facebook Twiter