Ubio lisicu pred kucnim pragom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nevio Bacac iz Kukurini na Picanštini u petak je usred bijela dana, oko 13 sati, pred kucnim pragom ubio lisicu, koja ce zbog sumnje na bjesnocu biti analizirana na rijeckom Veterinarskom zavodu.

Lisica je, naime, zalutavši u dvorište, napala dva mlada psa - ganjajuci ih stepenicama, stigla je do samog ulaza u kucu, gdje ju je Bacac usmrtio vilama. Obavijestio je Centar 112, a na teren su izašli djelatnici labinske veterinarske ambulante, preuzevši i pse koji su zbog možebitne zaraze zadržani u karanteni.

"Dok nadležni zavod, koji pocinje raditi u ponedjeljak, ne utvrdi bjesnocu, možemo samo nagadati o cemu je rijec. Vjerojatnije je, ipak, da se radi o lisici zaraženoj kožnim parazitima, oboljeloj od šuge, odnosno svraba koji joj slabi imunitet", izjavio nam je Hrvoje Rudolf, voditelj veterinarske ambulante u Labinu.

Svrab, u koji sumnja, može se, pojašnjava, prenijeti na ljude, a tada je potrebno javiti se lijecniku koji ce prepisati kremu. Rudolf napominje da ne treba panicariti jer je, po njemu, uobicajeno da se mlade lisice ovako zalete.

"Pomalo su se udomacile, znaju se pojaviti i usred Zagreba, kamoli ne na selu. Kako bilo, ovakvi slucajevi moraju se prijaviti, a ljudi trebaju izbjegavati svaki kontakt s lisicom te znati da pse treba cijepiti vec s tri mjeseca", dodaje Rudolf. Baccevi psi, stari oko cetiri mjeseca, nisu cijepljeni te ce, utvrdi li se bjesnoca, biti eutanizirani.

Rudolf se prisjeca da je posljednji slucaj bjesnoce na Labinštini zabilježen prije oko pet godina. Nevio Bacac i njegov otac Toni, pak, ne pamte ovakav dogadaj u njihovom selu. Prije dvije-tri godine, kaže 83-godišnji Toni, ubili su lisicu tu kraj sela, ali u dvorište nije nikad dolazila.

"Cuvši cviljenje pasa, u zadnji trenutak zatvorio sam vrata inace bi lisica bila ušla u kucu. Agresivna, dala se na pse, jednog je i ugrizla. Mora bit bolesna, grizla je stepenicu, mlada je… Kokoši? Naše su zatvorene, ni macak ne može do njih, kamoli lisica", ispricao je Toni.

"Na mene nije išla. Nešto joj mora biti kada je došla ovako blizu, inace bježi. Da se motala nocu oko kokoši, to bih još razumio. Ovdje se inace znaju igrati susjedova djeca, moglo je biti svašta. Odmah sam obavijestio nadležne jer moramo znati ima li na Picanštini bjesnoce", dopunio je Nevio. Našalio se pritom na vlastiti racun spominjuci da ga je borba s grabežljivcem snašla na - Novu godinu.


Podijeli: Facebook Twiter