Ubijeno troje prosvjednika, medu njima i dijete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Troje prosvjednika, medu kojima i dvanaestogodišnji djecak, izgubili su život, a deseci su ranjeni u subotu u Sani i Mukali kada su redarstvene snage zapucale na prosvjednike koji su tražili odlazak predsjednika Alija Abdulaha Saleha.

Policija je u Sani u subotu rano ujutro napala prosvjednike koji od 21. veljace logoruju na Sveucilišnom trgu, pucajuci pravim mecima i bacajuci suzavac.

Dvojica su prosvjednika ubijena, a više od 300 je ranjeno, medu kojima 30 hicima iz vatrenog oružja, a drugi su otrovani plinom, navodi medicinski odbor koji su formirali prosvjednici i koji optužuje sigurnosne snage za uporabu otrovnih plinova. U Mukali, na jugoistoku zemlje, dvanaestogodišnji ucenik, sudionik prosvjeda protiv režima, ubijen je u policijskoj pucnjavi, doznaje se od medicinskih izvora i svjedoka.

Studenti i ucenici izašli su u subotu na ulice Jemena prosvjedujuci protiv napada u Sani. Više stotina njih rastjerala je policija u Adenu, velikom gradu na jugu, gdje je policija takoder, navodno, uporabila otrovni plin. U subotu oko podneva, sigurnosne snage su zatvorile sve pristupe Sveucilišnom trgu u Sani, zbornom mjestu na kojemu se okupljaju prosvjednici protiv predsjednika Saleha, a culi su se i pucnjevi iz vatrenog oružja.

UN je u petak izvijestio da su 37 aktivista i najmanje 6 policajaca ubijeni otkako su koncem sijecnja poceli prosvjedi protiv Saleha koji je na vlasti vec 32 godine i zatražio je od jemenske vlade da provede istragu o pogibiji prosvjednika.


Podijeli: Facebook Twiter