Ubijeno pet ljudi, stotine ozlijedene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U subotu je u sukobima u izmedu policije i protuvladinih prosvjednika u jemenskim gradovima Sani, Adenu i Mukali ubijeno pet osoba, a stotine su ozlijedene, javljaju svjetske agencije.

Redarstvene snage pucale su na prosvjednike koji su tražili odlazak predsjednika Alija Abdulaha Saleha. Prema ranijim podacima ubijeno je troje prosvjednika, medu kojima i dvanaestogodišnji djecak. Lokalni dužnosnik izvijestio je da je prema zadnjim podacima ubijeno pet osoba, a stotine ih je ozlijedeno.

Dvoje prosvjednika ubijeno je u Adenu, dvoje u Sani, a jedan u Mukali, prenose agencije.

Šefica europske diplomacije Catherine Ashton u subotu je osudila upotrebu sile u Jemenu te pozvala vlasti da udovolje željama naroda. Od predsjednika Saleha zatražila je da poštuje svoje obveze te da poduzme potrebne mjere koje ce omoguciti zaštitu prosvjednika, kao i da poštuje njihovo pravo na slobodno okupljanje. I britanski ministar vanjskih poslova William Hague osudio je "neprihvatljivo nasilje" prema prosvjednicima u Jemenu, pozvavši sve britanske gradane da napuste zemlju. I Nizozemci su u subotu svojim državljanima savjetovali da ne putuju u Jemen.

Policija je u Sani u subotu rano ujutro napala prosvjednike koji od 21. veljace logoruju na Sveucilišnom trgu, pucajuci pravim mecima i bacajuci suzavac. Dvojica su prosvjednika ubijena, a više od 300 je ranjeno, medu kojima 30 hicima iz vatrenog oružja, a drugi su otrovani plinom, navodi medicinski odbor koji su formirali prosvjednici i koji optužuje sigurnosne snage za uporabu otrovnih plinova. U Mukali, na jugoistoku zemlje, dvanaestogodišnji ucenik, sudionik prosvjeda protiv režima, ubijen je u policijskoj pucnjavi, doznaje se od medicinskih izvora i svjedoka.

Studenti i ucenici izašli su u subotu na ulice Jemena prosvjedujuci protiv napada u Sani. Više stotina njih rastjerala je policija u Adenu, velikom gradu na jugu, gdje je policija takoder, navodno, uporabila otrovni plin.

UN je u petak izvijestio da je 37 aktivista i najmanje 6 policajaca ubijeno otkako su koncem sijecnja poceli prosvjedi protiv Saleha koji je na vlasti vec 32 godine i zatražio je od jemenske vlade da provede istragu o pogibiji prosvjednika.


Podijeli: Facebook Twiter