Ubijeno 18 ljudi u iračkom ministarstvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šest bombaša samoubojica upalo je danas u zgradu iračkog ministarstva prometa, uzelo taoce i nakon toga ubilo najmanje 18 osoba, uključujući i sebe, prije nego što su sigurnosne snage ponovno preuzele nadzor nad zgradom ministarstva, izjavio je jedan irački dužnosnik.

Napad na zgradu ministarstva na sjeveroistoku Bagdada dogodio se u vrijeme višemjesečnih napetosti između iračke vojske i protuvladinih boraca u zapadnoj pokrajini Anbar. Visoki sigurnosni izvor izjavio je da su napadači uzeli brojne taoce i četvero od njih ubili u zgradi koja služi za prijam izaslanstava. Nije jasno tko su preostale žrtve.

Nijedna skupina nije preuzela odgovornost za napad, ali poznato je da su državne zgrade često mete sunitskih islamista koji su doživjeli novi zamah u pokušajima destabilizacije vlade koju predvode šijiti.

Od početka godine u nasilju diljem Iraka ubijeno je više od 1000 ljudi, nakon što su militanti preuzeli nadzor nad dvama gradovima u Anbaru, pokrajini sa sunitskom većinom koja graniči sa Sirijom. To je prvi put da su suniti preuzeli nadzor u iračkim gradovima od početka nemira koji su uslijedili nakon invazije 2003. godine koja je pod vodstvom SAD-a zbacila s vlasti Sadama Huseina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter