Ubijen znanstvenik, Iran optužio Izraelce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iran je u srijedu optužio Izrael za napad na znanstvenika koji je radio na iranskom nuklearnom programu, a koji je poginuo prijepodne u Teheranu kada je eksplodirala bomba pricvršcena na njegovo vozilo. Inace, diplomatske tenzije izmedu Irana i Zapada ovih su dana ponovno povišene zbog iranskog nuklearnog programa.

Vlasti su potvrdile da se radi o Mustafi Ahmadiju Rošanu, znanstveniku koji je bio u automobilu s dvoje suputnika. Potvrdile su i da se radi o znanstveniku angažiranom na nuklearnom programu te da je ubijen bombom koju je magnetom vozac motocikla pricvrstio za njegovo vozilo. Ubijeni znanstvenik nadzirao je odjel u pogonu za obogacivanje urana u Natanzu.

Iranske vlasti navode da je napad imao sva obilježja ranijih napada na iranske znanstvenike ukljucene u razvoj nuklearnog programa proteklih godina.

Za napad nitko nije preuzeo odgovornost a neimenovani izraelski dužnosnik, upitan o iranskim optužbama, kazao je za Reuters da nije praksa Izraela da odgovara na takve vrste spekulacija.

U utorak je na jednom od sastanaka zatvorenih za javnost u izraelskom parlamentu izraelski zapovjednik stožera Benny Gantz kazao da Iran u 2012. može ocekivati više "neprirodnih" dogadaja. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter